Tuincentrum Maréchal mag enkel nog zelfgekweekte planten verkopen | RetailDetail

Tuincentrum mag enkel nog zelfgekweekte planten verkopen

Tuincentrum mag enkel nog zelfgekweekte planten verkopen
Facebook

Tuincentrum Maréchal in Turnhout heeft een deel planten uit de rekken moeten halen, nadat het een juridische slag met concurrent Pelckmans verloor. Daardoor mag het tuinbedrijf nu enkel nog zelfgekweekte planten verkopen.

Dwangsom

Maréchal en Pelckmans liggen al jaren in strijd met elkaar en in een laatste uitspraak heeft de rechtbank beslist dat Maréchal alle niet-zelfgekweekte planten uit de rekken moet halen of een dwangsom van 50.000 euro per dag, met een maximum van 250.000 euro, moet neertellen. De reden voor de uitspraak is de ligging van het tuincentrum: dat bevindt zich in agrarisch gebied en dus is er een beperking op wat er verkocht mag worden. Aangekochte planten zijn daarbij niet toegestaan.

 

“Potgrond, bestrijdingsmiddelen en dergelijke mogen dan weer wel. Het is allemaal vrij technisch”, vertelt zaakvoerder Serge Michielsen. Hij voegt er ook aan toe dat er nog een beroepsprocedure loopt, inclusief een wijziging van het planologisch attest dat bepaalt wat er verkocht mag worden. “We hebben vertrouwen in de goede afloop”, klinkt het.

 

Maréchal heeft de voorbije jaren wel al geanticipeerd op het mogelijke verbod en zijn aanbod alvast aangepast. “Dit betekent wellicht een serieuze knauw in onze omzet, maar ook dat is relatief. We hebben geanticipeerd en de voorbije twee jaar onze teeltcapaciteit verdubbeld. Tegelijk zijn we blijven inzetten op planten waarmee we goede omzetten halen”, stelt het op Facebook.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.