Unilever decimeert aanbod en marketingjobs | RetailDetail

Unilever decimeert aanbod en marketingjobs

Unilever decimeert aanbod en marketingjobs

Het Brits-Nederlandse Unilever zet zijn rationalisering door en wil zijn aantal productreferenties nog eens met 30 procent verminderen. Voorts zullen meer dan 800 marketingjobs worden geschrapt, in een poging om 500 miljoen euro extra te besparen.

Fors snoeien in aanbod

Unilever is al een poosje bezig met een stroomlijning: zo werd het aantal merken sinds de eeuwwisseling al herleid van 1.600 naar 400. Het concern wil zich immers concentreren op zijn hoofdmerken als Dove en Magnum.

 

Een merk staat echter niet meteen gelijk aan een product: de meeste merken overkoepelen een hele reeks producten en aanbiedingsvormen. Ook daarin wil Unilever schoon schip maken, wat betekent dat een aantal formaten en smaken uit het aanbod zal verdwijnen.

 

Marketing krijgt klappen

Daarnaast wil Unilever ook besparen in zijn marketingdepartement: zowat 12% van de functies zullen worden geschrapt, wat neerkomt op meer dan 800 jobs. Unilever heeft nu zowat 7.000 marketingwerknemers op de loonlijst. Door te focussen op een beperkter aantal merken kan de efficiëntie van de marketinginspanningen immers worden opgetrokken.

 

Voorts wil Unilever de kostprijs van zijn commerciële producties omlaag en zullen de agentschappen die voor het concern werken het met een lagere vergoeding moeten stellen. In 2010 waren die kosten goed voor 32% van een promotiecampagne, dit jaar wordt dat 24% en het doel ligt op 20%. Unilever verwacht bovendien dat het nog meer gaat spenderen aan digitale promoties en reclames. Nu gaat 15% van het budget daarnaartoe, in 2011 was dat nog maar 12%.

 

Unilever wil zich met het nieuwe besparingsplan "aanpassen aan de gewijzigde marktomstandigheden". Vooral in de groeilanden groeit de markt tegen een trager tempo. Unilever haalt meer dan de helft van zijn verkoopcijfer uit landen zoals India en China.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.