Unilever ook zonder margarines over omzetkaap van 50 miljard euro

Unilever ook zonder margarines over omzetkaap van 50 miljard euro

Unilever ook zonder margarines over omzetkaap van 50 miljard euro
Shutterstock

Unilever blijft ook zonder zijn margarinetak een omzet van meer dan vijftig miljard draaien. De Britse-Nederlandse was- en voedingsmiddelenreus zag vooral de verkoop van zijn doucheproducten van Dove en voedingswaren van Knorr groeien.

 

Prijsconcurrentie in Europa

Unilever boekte in het vierde kwartaal van 2017 een omzet van twaalf miljard euro, exclusief de margarinetak die binnenkort wordt verkocht aan KKR. Die groei met 4% brengt de jaaromzet over heel 2017 op 50,7 miljard euro, dik 2% meer dan in 2016. Zonder nadelige wisselkoerseffecten zou er zelfs een groei van 3,5% zijn opgetekend.

 

Voor zijn groei is Unilever meer en meer afhankelijk van de opkomende markten in Azië en Latijns-Amerika. De omzet in Noord-Amerika stabiliseerde en in Europa was er zelfs sprake van een lichte daling, als gevolg van de almaar hardere prijsconcurrentie tussen de supermarkten - een trend die nog wel even zal aanhouden.

 

6,5 miljard euro jaarwinst

Unilever boekte vorig jaar een nettowinst van 6,5 miljard euro, net geen miljard meer dan over 2016. Het bezuinigingsprogramma dat al enkele jaren loopt - en sneller dan voorzien begint te renderen - zal daar niet vreemd aan zijn: zo is de onderliggende marge gestegen naar 17,5%. Tegen 2020 moet die marge rond de 20% schommelen.

 

Voor dit jaar mikt de groep, die nog anderhalf jaar geleid wordt door de Nederlander Paul Polman, op een vergelijkbare omzetgroei van 3 tot 5%.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

"Winkelcentra worden hypergeconnecteerde microsteden"

20/06/2018

Het Londense winkelcentrum Westfield viert zijn tiende verjaardag met een blik op de toekomst: Westfield onthult een futuristische strategie ‘Destination 2028’ met leverdrones, slimme wc’s, moestuinen en bezinningsruimtes.

Colruyt Group presteert beter dan verwacht

19/06/2018

Mede dankzij een sterk eindejaar kon Colruyt Group afgelopen boekjaar zijn marktaandeel opnieuw licht verhogen. Een beetje tegen de verwachtingen in bleven de marges op peil. Ook de onlineactiviteiten deden het goed.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.