Unizo wil geen verbod op plastic zakjes | RetailDetail

Unizo wil geen verbod op plastic zakjes

Unizo wil geen verbod op plastic zakjes
Shutterstock

In tegenstelling tot Vlaams minister van Leefmilieu, Joke Schauvliege, is Unizo een verbod op plastic zakjes in de retail niet genegen. De organisatie pleit voor een systeem waarbij de klant moet betalen voor elk zakje.

Regering wil totaalverbod

“Tot nog toe betaalt de consument in zo’n 500 grote supermarkten voor een plastic zakje aan de kassa. Wij willen naar een systeem waarbij de hele retail de plastic zakjes betalend maakt”, zegt Luc Ardies van Unizo aan De Standaard. “Ook de bakker en de buurtwinkel dus. Onze leden weten dat niets doen geen optie is. Als ze niet volgen, komt er een verbod.” In dat plan blijven de zakjes voor groenten en fruit wel gratis, omdat daar nog geen alternatief voor is.

 

Het plan van Unizo gaat minder ver dan de plannen van de Vlaamse regering, die in navolging van Brussel en Wallonië een volledig verbod wil op plastic zakjes. De gemiddelde Belg gebruikt jaarlijks immers 98 zakjes, goed voor ongeveer een miljard wegwerpzakjes per jaar. Wereldwijd zijn er al meer dan 30 landen waar zo’n verbod van kracht is.

 

Het verbod ligt ook in Vlaanderen al een tijdje op de onderhandelingstafel, maar vorig jaar werd het nog gekelderd door Open VLD, dat meer ziet in maatregelen die in samenspraak met de sector worden gemaakt. Unizo rekent erop dat de regering een prijs zal plakken op de zakjes en dat het een sensibiliseringscampagne op poten zetten, om de consument aan te zetten de zakjes zoveel mogelijk te hergebruiken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.