VAB wil fietswinkels open op 4 mei

VAB wil fietswinkels open op 4 mei
Shutterstock.com

Mobiliteitsclub VAB roept op om de fietshandels al op 4 mei te laten openen. Tijdens de coronacrisis wordt er immers beduidend meer gefietst. Ook de handelaars zelf willen graag zo snel mogelijk weer open.

 

Persoonlijk advies

Momenteel zijn alle fietswinkels nog verplicht gesloten: een nieuwe fiets kopen kan enkel online en herstellingen zijn uitsluitend toegelaten indien het om zogenaamd essentiële herstellingen gaat. Mobiliteitsvereniging VAB pleit voor de heropening van de fietshandels op 4 mei, een week eerder dan voorzien. In de eerste plaats wordt er nu meer gefietst, stelt de VAB. Het is één van de weinige activiteiten die toegelaten zijn.

 

Anderzijds zou het goed zijn als mensen de fiets ook meer gebruiken voor woon-werkverkeer. Een elektrische fiets zou dan een oplossing kunnen zijn. Mensen kopen zo’n fiets minder makkelijk online, zegt VAB aan ATV, omdat ze graag professioneel advies krijgen en nog even een testrit willen doen.

 

Topseizoen

Ook bij de fietshandels zelf klinkt de roep om snel weer open te gaan steeds luider. De lente is het topseizoen voor de sector en velen begrijpen ook niet waarom ze nog gesloten moeten blijven “We hebben hier 650 m² showroom”, vertelt Patrick Martin van Fietsen De Zwaluw aan ATV. “Wij zijn vaak maar met 3 of 4 mensen in de winkel aanwezig en hebben dus genoeg ruimte om de social distancing te respecteren, daar waar de supermarkten maar 10 m² per klant moeten hebben.”