"Vaste boekenprijs afschaffen is slecht plan" | RetailDetail

"Vaste boekenprijs afschaffen is slecht plan"

"Vaste boekenprijs afschaffen is slecht plan"

De vaste boekenprijs moet blijven, vindt de Koninklijke Vereniging van het Boekenvak. De organisatie reageert hiermee op het pleidooi van de Autoriteit Consument en Markt in avondkrant NRC Handelsblad om de maatregel af te schaffen.

Weg met vaste boekenprijs?

De Wet op de Vaste Boekenprijs schrijft voor dat boeken overal hetzelfde kosten, ongeacht de winkel waar ze verkocht worden. De prijs wordt hierbij bepaalt door de uitgever. Tien jaar geleden is de wet ingevoerd om ervoor te zorgen dat het 'kleinere' boek niet weggeconcurreerd wordt uit het cultuuraanbod.

 

Minister Bussemaker van Cultuur besluit na het zomerreces of de vaste prijs gehandhaafd blijft op basis van een advies van de Raad voor Cultuur over de Wet op de Vaste Boekenprijs. Sinds de introductie van de wet, tien jaar geleden, wordt het functioneren ervan elke vijf jaar geëvalueerd.

 

"Prijzen kunstmatig hoog"

In Denemarken zijn na het loslaten van de vaste prijs minder boeken verkocht, zegt de KVB. De organisatie verwijst hiervoor naar het rapport Nordic Book Statistics 2012. De statistieken worden branchebreed in heel Europa gebruikt om ontwikkelingen in de bedrijfstak te voorspellen. Ook het aantal boekhandels blijkt in Denemarken te zijn gedaald en de afzet en omzet van de totale markt nam er eveneens af. 

 

Tegenstanders van de wet halen daarentegen aan dat een vaste boekenprijs de beschikbaarheid en diversiteit niet dient, maar de prijzen kunstmatig hoog houdt en er op deze manier voor zorgt dat er minder boeken verkocht worden. Daarnaast schrijft de Autoriteit Consument en Markt dat de wereld in de afgelopen tien jaar dusdanig is veranderd, dat de boekenmarkt verdrukt is geraakt door zelfpublicerende schrijvers en de ontwikkeling van streamingdiensten voor boeken. Overigens geldt de vaste boekenprijs voor e-books niet.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Amazon mag levering volgende dag niet garanderen

13/08/2018

De Britse reclamewaakhond heeft het niet voor Amazons belofte om bestellingen van Prime-leden de volgende dag te zullen leveren. Tijdens de feestdagen vorig jaar waren er vertragingen, dus moet Amazon de garantie schrappen.

RetailDetail Day 2018: geobsedeerd door de klant

13/08/2018

Meer dan ooit staat de klant hoog op de agenda van retailers en merken. Maar is dat niet altijd zo geweest? De RetailDetail Day kijkt voorbij de hype en peilt naar de essentie van klantgericht ondernemen in het digitale tijdperk.

Hema onthoofdt eigen franchiseorganisatie

10/08/2018

Hema heeft de franchiseovereenkomst met de ondernemers aan het hoofd van haar franchiseorganisatie, samen goed voor 24 winkels, opgezegd. Er is al een tijdje fikse ruzie over de bijdrage die franchisenemers moeten afstaan voor onlineverkopen. 

Hoe koopt de consument van morgen?

09/08/2018

Wist je dat winkelen en kopen twee verschillende activiteiten zijn geworden? De weg die de klant van de toekomst aflegt, ziet er helemaal anders uit. Beleef hem zelf in een Inspiration Tour van retailhub en dompel je onder in 1.250 m² innovatie. 

Decathlon neemt Zwitserse sportketen Athleticum over

09/08/2018

Decathlon neemt de Zwitserse sportketen Athleticum over. Verkoper Maus Frères krijgt een minderheidsbelang in Decathlon Zwitserland, een overnamebedrag is niet meegedeeld.

Prima halfjaar voor Rakuten

09/08/2018

De Japanse e-commercereus Rakuten, ’s werelds nummer 5 gemeten naar handelsvolume, zag zowel zijn omzet als zijn winst de voorbije zes maanden flink toenemen. Intussen gaat de groep zijn interne structuur grondig reorganiseren om sneller te kunnen inspelen op de almaar sneller wijzigende marktomstandigheden.