V&D en La Place schuiven servicecenters in elkaar

V&D en La Place schuiven servicecenters in elkaar

De servicecenters van V&D en dochter La Place worden ineengeschoven, waarbij opnieuw honderd banen op de schop gaan. Ze komen bovenop de 300 jobs die in de winkels van het concern sneuvelen.

10 miljoen euro besparen

De ingrepen passen in het reorganisatieplan van de keten, die structureel 10 miljoen euro wil besparen op de inzet van personeel. Toen dat niet lukte via een algemene loonsverlaging besloot de directie het mes te zetten in het werknemersbestand, dat begin dit jaar nog 5.500 man telde.

 

Begin september kregen 300 medewerkers in de 62 filialen al te horen dat zij hun job verliezen. Dat waren er minder dan gevreesd: aanvankelijk was er immers sprake van een vermindering van het personeelsbestand met 400 banen.

 

Uitschakelen van dubbele functies

Nu blijkt echter dat ook de hoofdkantoren niet worden gespaard: dit voorjaar verdwenen op het hoofdkwartier van V&D al eens vijftig banen en nu gaan er 100 extra verloren door het ineenschuiven van de servicecenters van het moederconcern V&D en restaurantdochter La Place. Zij gaan nu voor beide formules werken, waardoor dubbele functies uitgeschakeld kunnen worden.

 

Volgens het AD gaan zowat 40 banen verloren op de inkoopafdeling en 20 jobs op de afdelingen marketing, finance en operations. Ten slotte is er een algemene wervingsstop, wat tot een verdere daling van het personeelsbestand met 30 tot 40 banen zal leiden. Op de afdelingen ICT en e-commerce zouden geen klappen vallen.

 

Strategische bijsturing

De afslanking valt samen met een strategische bijsturing bij V&D: het concern wil zich opnieuw sterker op de vrouwelijke doelgroep gaan richten en meer inzetten op de huismerken. Voorts krijgen lokale winkelverantwoordelijken meer keuzevrijheid bij de invulling van hun gamma.

 

De ingrepen waren nodig omdat V&D op de rand van de afgrond balanceerde. Eigenaar Sun Capital was slechts bereid 60 miljoen euro extra te investeren indien het bedrijf zijn kosten fors naar omlaag zou brengen.

Tags: