V&D mag lonen niet verlagen van rechter

V&D mag lonen niet verlagen van rechter

Een rechter heeft na een kort geding beslist dat V&D de lonen van zijn werknemers niet eenzijdig met 5,8 procent mag verlagen. De beslissing geldt wel alleen voor leden van de vakbonden FNV en CNV.

V&D gaat in beroep

De rechter maakt dat onderscheid, omdat hij vindt dat hij niet zeker kan zijn dat de vakbonden tijdens de rechtszaak optreden voor alle werknemers van de warenhuisketen. V&D diepte tijdens de zitting ook een enquête op die moest aantonen dat het merendeel van de werknemers de loonsverlaging wil accepteren.

 

V&D bekijkt nu of het alsnog de lonen van de niet-vakbondsleden gaat aanpassen. De keten gaat ook in beroep tegen het kort geding.

 

"We hebben gewonnen voor onze leden", zeg Niels Suijker van de FNV aan de NOS. "We hadden alleen aan de rechter gevraagd om ook namens alle werknemers tot dit oordeel te komen en dat heeft hij niet gedaan. De vraag is nu hoe V&D hiermee omgaat. Gaan ze nu een raar onderscheid maken in de salarisbetaling aan werknemers?" Volgens hem is ongeveer een kwart aangesloten bij een vakbond.

 

V&D wil met de loonsverlaging de kosten drukken, om zo het hoofd boven water te houden. Ze zouden zo tot 10 miljoen euro per jaar kunnen besparen. Eerder probeerde de keten ook al om de huurkosten te drukken.

Tags: