V&D mag lonen niet verlagen van rechter | RetailDetail

V&D mag lonen niet verlagen van rechter

V&D mag lonen niet verlagen van rechter

Een rechter heeft na een kort geding beslist dat V&D de lonen van zijn werknemers niet eenzijdig met 5,8 procent mag verlagen. De beslissing geldt wel alleen voor leden van de vakbonden FNV en CNV.

V&D gaat in beroep

De rechter maakt dat onderscheid, omdat hij vindt dat hij niet zeker kan zijn dat de vakbonden tijdens de rechtszaak optreden voor alle werknemers van de warenhuisketen. V&D diepte tijdens de zitting ook een enquête op die moest aantonen dat het merendeel van de werknemers de loonsverlaging wil accepteren.

 

V&D bekijkt nu of het alsnog de lonen van de niet-vakbondsleden gaat aanpassen. De keten gaat ook in beroep tegen het kort geding.

 

"We hebben gewonnen voor onze leden", zeg Niels Suijker van de FNV aan de NOS. "We hadden alleen aan de rechter gevraagd om ook namens alle werknemers tot dit oordeel te komen en dat heeft hij niet gedaan. De vraag is nu hoe V&D hiermee omgaat. Gaan ze nu een raar onderscheid maken in de salarisbetaling aan werknemers?" Volgens hem is ongeveer een kwart aangesloten bij een vakbond.

 

V&D wil met de loonsverlaging de kosten drukken, om zo het hoofd boven water te houden. Ze zouden zo tot 10 miljoen euro per jaar kunnen besparen. Eerder probeerde de keten ook al om de huurkosten te drukken.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.