"V&D was vorige maand bijna failliet"

"V&D was vorige maand bijna failliet"

Dat warenhuisketen V&D in moeilijke papieren zit is al langer geen geheim meer, maar nu blijkt dat het bedrijf dichter bij een faillissement stond dan eerst gedacht. Vorige maand was een speciaal team immers in het geheim bezig met het voorbereiden van dat scenario.

Bijzonder Beheer

Meer dan een jaar geleden kwam V&D al terecht bij de afdeling Bijzonder Beheer van de banken, omdat de keten toen tientallen miljoenen verlies per jaar leed. Eind 2014 maakten banken ING, Rabobank en ABN Amro de keten duidelijk dat hun krediet enkel verlengd zou worden mits drastische maatregelen: volgens Nieuwsuur was een faillissement dus een serieuze optie, ook al had dat meer dan tienduizend mensen hun job gekost.

 

Bij V&D wordt nu wel erkend dat de communicatie daarrond niet correct gebeurde en vooral te hard was richting de werknemers, die fors zouden moeten inleveren. Verschillende verhuurders zouden toen op het punt gestaan hebben om naar de rechtbank te stappen, maar uiteindelijk deed enkel IEF Capital dat.

 

In het weekend van 7 en 8 februari ging het grootste deel van de huurders akkoord met een lagere huur, in ruil voor de teruggave van winkelruimte. Hierdoor wordt V&D althans voorlopig gered.

Tags: