Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen

Veel minder inbreuken op verbod cashbetalingen
Shutterstock

Vier jaar na de invoering van het verbod om aankopen van meer dan 3.000 euro nog cash te betalen, is het aantal inbreuken fors gedaald. Werden in 2014 nog 435 handelaars betrapt, dan waren dat er in 2016 nog maar 61.

 

Tegen witwassen van zwart of crimineel geld

De regel om cashbetalingen te verbieden voor aankopen vanaf 3.000 euro werd destijds ingevoerd om het witwassen van zwart of crimineel geld tegen te gaan. Met succes, zo blijkt uit cijfers van de Economische Inspectie die De Tijd kon inkijken: het aantal overtredingen is spectaculair gedaald.

 

De sectoren waar de Inspectie vorig jaar nog handelaars betrapte, waren de vleesgroothandel (17), de goudhandel (8), de bouwsector (8), de sector van de tweedehandswagens (6) en enkele hotels (6). Daar zou voor 12 miljoen euro illegale cashbetalingen ontdekt zijn. Ook het aantal klachten dat de Inspectie ontvangt, zit in dalende lijn: van 132 in 2017 naar nog maar 28 vorig jaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailsector eist maatregelen tegen territoriale leveringsbeperkingen

23/05/2018

Grote leveranciers misbruiken hun dominante positie om retailers te dwingen zich enkel te bevoorraden in het land waar ze actief zijn, blijkt uit een nieuwe Benelux-studie. Zo houden ze internationale prijsverschillen in stand.

“Data geven de controle terug aan trade marketeers”

23/05/2018

Voor merkfabrikanten is het een hele klus om assortimenten, prijzen en promoties in hun categorie te monitoren bij offline en online retailers. De Belgische startup Daltix verzamelt deze vitale informatie automatisch in overzichtelijke dashboards.

Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.