Verbod op plastic tassen nakende

Verbod op plastic tassen nakende

Staatssecretaris van Milieu Wilma Mansveld heeft donderdag in de Tweede Kamer laten verstaan dat er binnen het jaar een verbod zal komen op het gebruik van plastic tasjes. Het is nog niet geweten welke tassen moeten verdwijnen.

Niet wachten op Europa

Mansveld had eerder al laten verstaan dat ze dergelijke regelgeving liever door Europa zou laten regelen, maar haar partij PvdA vond dat het zo te lang zou duren. Daarom moet er nu binnen het jaar een verbod komen.

 

De exacte invulling van de regelgeving moet wel nog gebeuren. Zo is het nog niet geweten welke plastic tassen zullen verboden worden: gaat het enkel om plastic tasjes voor eenmalig gebruik bij supermarkten of zullen ook winkels op de grote winkelstraten in Nederland met een alternatief op de proppen moeten komen? Ook is nog niet geweten hoe de uitfasering zal gebeuren.

 

De plastic tasjes liggen al een tijdje onder vuur in Nederland en grote delen van Europa. Zo kwam begin dit jaar naar buiten dat Nederlandse supermarkten 47 miljoen euro verdienen aan de verkoop van plastic tasjes. In april liet Mansveld al verstaan dat de Nederlandse detailhandel zo snel mogelijk met een plan moest komen om plastic tasjes te bannen.

 

Ook de Europese Unie wil graag het aantal plastic zakjes naar beneden, aangezien die heel vervuilend zijn voor het milieu. Zo wil het tegen 2019 het aantal gebruikte tasjes met de helft verminderen.

Tags: