Verhoging btw-tarief al in oktober

Verhoging btw-tarief al in oktober

De verhoging van het btw-tarief van 19 naar 21 procent gaat waarschijnlijk al op 1 oktober in. Voorwaarde voor de snelle invoering van de verhoging is dat de Tweede en Eerste Kamer voor die tijd instemmen met het voorstel. De verhoging maakt deel uit van het pakket maatregelen dat verschillende partijen overeen zijn gekomen om het begrotingstekort in Nederland terug te dringen.

Eigenlijk zouden de verhoging pas op 1 januari worden doorgevoerd, maar demissionair minister van financiën Jan Kees de Jager wil haast maken. Dit komt de Nederlandse detailhandel niet goed uit: die heeft al te maken met een onzekere consument die de hand op de knip houdt. De angst bestaat dat door de btw-verhoging nog minder klanten in de winkels zullen verschijnen. Vaak wordt wel in de aanloop naar zo'n verhoging een kleine omzetpiek geboekt.

 

Internationaal kiezen retailers er soms voor btw-verhogingen niet door te berekenen aan klanten, maar deze voor eigen rekening te nemen. Nederlandse retailers staan nu voor diezelfde moeilijke keuze. Het hogere btw-tarief geldt voor vrijwel alle artikelen, behalve levensmiddelen en andere eerste levensbehoeften.

Tags: