Verhoging btw-tarief al in oktober | RetailDetail

Verhoging btw-tarief al in oktober

Verhoging btw-tarief al in oktober

De verhoging van het btw-tarief van 19 naar 21 procent gaat waarschijnlijk al op 1 oktober in. Voorwaarde voor de snelle invoering van de verhoging is dat de Tweede en Eerste Kamer voor die tijd instemmen met het voorstel. De verhoging maakt deel uit van het pakket maatregelen dat verschillende partijen overeen zijn gekomen om het begrotingstekort in Nederland terug te dringen.

Eigenlijk zouden de verhoging pas op 1 januari worden doorgevoerd, maar demissionair minister van financiën Jan Kees de Jager wil haast maken. Dit komt de Nederlandse detailhandel niet goed uit: die heeft al te maken met een onzekere consument die de hand op de knip houdt. De angst bestaat dat door de btw-verhoging nog minder klanten in de winkels zullen verschijnen. Vaak wordt wel in de aanloop naar zo'n verhoging een kleine omzetpiek geboekt.

 

Internationaal kiezen retailers er soms voor btw-verhogingen niet door te berekenen aan klanten, maar deze voor eigen rekening te nemen. Nederlandse retailers staan nu voor diezelfde moeilijke keuze. Het hogere btw-tarief geldt voor vrijwel alle artikelen, behalve levensmiddelen en andere eerste levensbehoeften.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Claire’s vraagt faillissement aan

21/03/2018

De Amerikaanse keten Claire’s heeft nu ook officieel het faillissement aangevraagd. Het gaat daarbij wel enkel over de Amerikaanse tak van het bedrijf.

Amazon zoekt extra besparingen bij producenten

21/03/2018

Amazon wil besparen en gaat daarom producenten sneller logistieke kosten aanrekenen. Tot nu toe nam de Amerikaanse online retailer die kosten vaak op zich, maar dat blijkt niet langer rendabel.

Deense discounter Normal naar Nederland

21/03/2018

De Deense discountketen Normal komt naar Nederland: de eerste Nederlandse winkel opent in mei de deuren in winkelcentrum Hoog Catharijne in Utrecht. De keten voert een gelijkaardig concept als dat van Action.

Amazon zet zinnen op winkels Toys ‘R’ Us

20/03/2018

Amazon zou interesse hebben in verschillende winkels van Toys ‘R’ Us. Sommige locaties en panden van de failliete Amerikaanse speelgoedketen zou Amazon willen gebruiken voor eigen retailconcepten.

Het einde van de retailmedewerker

20/03/2018

Voor het eerst kunnen we met zekerheid stellen dat de toekomst van werk echt bepaald wordt door futuristische evenementen. Mensen zullen net zo veelzijdig moeten worden als AI-technologieën en blockchain-applicaties. Ben je klaar?

Alibaba verdubbelt investering in Lazada

19/03/2018

Het Chinese Alibaba gaat opnieuw 2 miljard dollar (1,6 miljard euro) investeren in e-commercebedrijf Lazada, dat actief is in Zuidoost-Azië. Twee jaar geleden investeerde het al een gelijkaardig bedrag in de groep.

Back to top