Verkoop Britse winkels kan Macintosh 50 miljoen verlies opleveren

Verkoop Britse winkels kan Macintosh 50 miljoen verlies opleveren

De voorgenomen verkoop van de Britse winkels van Brantano en Jones Bootmaker dreigt Macintosh met een verlies van 40 à 50 miljoen euro op te zadelen. De biedingen liggen immers aan de onderkant van de verwachtingen.

Focus op de Benelux

De verkoop van de Britse activiteiten past in een plan om de winkelgroep financieel weer op het juiste spoor te zetten: vorig jaar keek die immers nog aan tegen een schuldenlast van zowat 70 miljoen euro, waar slechts 5 miljoen euro aan bedrijfsresultaat tegenover stond. Met de opbrengst wil topman Kurt Staelens sterker staan in de onderhandelingen met de banken en een deel herinvesteren in de ontwikkeling van de Benelux-activiteiten van het concern.

 

Macintosh zegt dat het de biedingen op de 304 Britse winkels (179 van Brantano, 125 van Jones Bootmaker) zal bekijken, maar “we kunnen daarbij geen garantie geven dat ze zullen leiden tot een effectieve overeenkomst.” Op basis van de huidige biedingen vreest het concern immers een boekhoudkundig verlies van 40 tot 50 miljoen euro te zullen moeten slikken.

 

De tegenvaller komt bovenop de operationele problemen bij de groep: in de eerste zes maanden van 2015 keek Macintosh aan tegen een onderliggende negatieve bedrijfskasstroom van 3,9 miljoen euro. In dezelfde periode vorig jaar was die nog 'maar' 1,1 miljoen euro negatief.

Tags: