Verkoop detailhandel gestegen in eerste kwartaal

Verkoop detailhandel gestegen in eerste kwartaal

In het eerste kwartaal van 2015 is het aantal verkopen in de Nederlandse detailhandel met bijna 2,5 procent gestegen. Het is zo het vierde kwartaal op rij dat de Nederlandse retailers een groei konden bewerkstelligen. Dat blijkt uit cijfers van het CBS.

Dalende prijzen

Het volume verkoop steeg dan wel met 2,5 procent, de omzet ging met amper 0,6 procent de hoogte in. Dat komt omdat de prijzen ten opzichte van een jaar eerder zijn gedaald. Vooral in non-foodwinkels, daar gingen de prijzen met bijna 2 procent omlaag.

 

Bij de winkels in voedings- en genotmiddelen stegen zowel de omzet als het volume met bijna 2 procent. De gemiddelde prijs over alle winkels heen daalde met 1,8 procent. Dat is de sterkste prijsdaling in de laatste tien jaar.


Voor het eerst in zevenenhalf jaar was ook het consumentenvertrouwen positief. Daarnaast bereikte het ondernemersvertrouwen de hoogste stand in zes jaar en zijn de verwachtingen voor het tweede kwartaal positief. Die positieve resultaten zorgen er ook voor dat het aantal vacatures is gestegen en het aantal faillissementen in de detailhandel is gedaald.

Tags: