Verkoop Hema afgesprongen

Verkoop Hema afgesprongen
Shutterstock.com

De overname van Hema door de Belgische investeringsmaatschappij Core Equity zal dan toch niet doorgaan. Onenigheid met de franchisenemers van de retailer over de onlineverkopen ligt aan de basis van de mislukking.

 

Grote onlineplannen

Toen begin mei het nieuws uitlekte dat een Brusselse investeringsgroep Hema wilde overnemen van de Britse eigenaar Lion Capital, klonk het nog dat er al een mondeling akkoord was en dat de handtekeningen snel zouden volgen. Dat bleek te optimistisch: Core Equity trekt de stekker uit de onderhandelingen, meldt De Telegraaf.

 

De contracten met de franchisenemers vormen het struikelblok voor de investeerders. Zij koesterden namelijk grote plannen voor Hema op het vlak van e-commerce, maar volgens de huidige overeenkomsten gaat het leeuwendeel van de winst uit de onlineverkopen naar de franchisenemers, en zo is een Hema-webshop nooit winstgevend te krijgen. Voor Lion Capital is dit een flinke tegenvaller: de eigenaar zoekt al langer naar een overnemer, en het is al de derde keer dat overnamegesprekken mislukken.