Verkoop van pc's groeit eerste keer in zes jaar | RetailDetail

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar
Shutterstock

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

 

Groei te danken aan Windows 10

De kwartaalgroei breekt met de tendens van afnemende interesse in de aankoop van een pc, ten voordele van smartphones of tablets. Gartner is van mening dat dit te maken heeft met de lancering van Windows 10: veel bedrijven besloten immers om hun computers te vervangen door één met het nieuwe besturingssysteem van Microsoft. Het leeuwendeel van de verkoop komt dan ook uit de zakelijke markt. Volgens Mikako Kitagawa, analist bij Gartner, liep de verkoop in de consumentenmarkt wel nog steeds terug. De verwachting is dan ook dat de stijgende verkoop van pc’s een tijdelijk fenomeen is.

 

Het Chinese Lenovo en het Amerikaanse HP zijn beiden in de running om de rol van marktleider te claimen op de consumentenmarkt: beide bedrijven behalen een marktaandeel van 21,9%. Dell volgt op de derde plaats met 16,8%, Apple moet zich tevreden stellen met een marktaandeel van slechts 7,1%.

 

In een ander onderzoek besluit ook IDC dat de verkoop van computers in het tweede kwartaal van 2018 een groei kende. Volgens het bedrijf passeerden 62,3 miljoen desktops en notebooks de toonbank (tegenover 62,1 miljoen bij Gartner) en is dat 2,7% meer dan in 2017.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.