'Verkoopverbod bij overtreding tabakswet'

'Verkoopverbod bij overtreding tabakswet'

Een meerderheid in de Tweede Kamer wil dat winkels die meermalen tabak verkopen aan jongeren onder de achttien jaar een tijdelijk verbod op de verkoop van sigaretten moeten krijgen. De leeftijd waarop de jeugd tabak mag kopen, wordt begin volgend jaar verhoogd van de huidige zestien jaar.

'Regels moet je handhaven'

"Als je de leeftijd waarop jongeren tabakswaren mogen kopen verhoogt, moet je er ook voor zorgen dat je dat gaat handhaven. Wij willen dat verkopers die meerdere malen de fout in gaan bij de verkoop van tabak een verkoopverbod krijgen", schrijft VVD-kamerlid Arno Rutte in zijn blog. "Het mag niet zo zijn dat de tabaksverkoper die zich wel aan de leeftijdsregels houdt, schade ondervindt van verkopers die deze regels aan hun laars lappen."

 

De PvdA deelt de mening van de VVD en wijst erop dat soortgelijke wetgeving al van kracht is bij de verkoop van alcoholhoudende dranken. De VVD denkt bij een tijdelijk verkoopverbod aan winkels die drie keer in de fout zijn gegaan. De invoering van de verhoogde leeftijd is omstreden, omdat een groep jongeren op Oudjaarsavond nog gewoon sigaretten mag kopen, maar dit vanaf 1 januari niet meer mag. De Tabakswet is dinsdagavond onderwerp van gesprek in de Tweede Kamer.

Tags: