Vertrouwen consumenten herstelt verder in mei

Vertrouwen consumenten herstelt verder in mei

De stemming onder de Nederlandse consumenten heeft zich in mei 2014 verder hersteld. Het aantal optimisten ligt daardoor stilaan opnieuw in de balans met het aantal pessimisten. Ook de koopbereidheid is verbeterd.

Koopbereidheid stijgt licht

De barometer van het Centraal Bureau voor de Statistiek, dat het consumentenvertrouwen meet, steeg de afgelopen maand 3 punten om uit te komen op -2. Dat betekent dat er nog altijd 2% meer pessimisten zijn dan optimisten. Toch zitten we daarmee op hetzelfde niveau als eind 2007.

 

De verbetering van de stemming in mei kwam vooral op rekening van een vrij positief oordeel over de economie in de afgelopen twaalf maanden. De barometer houdt immers rekening met de economische toestand in de voorbije en komende twaalf maanden en met de koopbereidheid voor dezelfde periodes. Voor de komende twaalf maanden behouden de consumenten hun oordeel.

 

Ook de koopbereidheid was in mei groter dan in april. Consumenten vonden de tijd gunstiger om grote aankopen te doen, zoals het kopen van wasmachines en televisies. Het oordeel over hun eigen financiële situatie voor de komende twaalf maanden sloeg immers om van licht negatief naar voorzichtig positief.

Tags: