Vlaming koopt almaar minder boeken

Vlaming koopt almaar minder boeken

Vlaming koopt almaar minder boeken

De omzet van de boekenverkoop in Vlaanderen daalde in de eerste jaarhelft van 2016 met 6,2%, al was er wel beterschap merkbaar in het tweede kwartaal. Wie nog boeken koopt, doet dat overigens almaar minder bij de traditionele boekhandel en de ketens.

Almaar meer online

Goed en slecht nieuws van het boekenfront: de Vlaming koopt steeds minder boeken. Wel was er in het tweede kwartaal sprake van een positieve kentering, zo meldt Boek.be op basis van cijfers van marktonderzoeksbureau GfK. In het eerste kwartaal bedroeg de daling liefst 7,5%, terwijl het tweede kwartaal afklokte op ‘slechts’ -4,8%. De mindere verkoop in het begin van het jaar lijkt zich met andere woorden langzaam te corrigeren.

 

De trend van de voorgaande jaren zet zich onverminderd voort: als we boeken kopen, doen we dat almaar vaker online. Zo steeg het aandeel van de websites met 13,5%, terwijl de ketens een daling van 9% lieten optekenen. Grootste verliezers zijn eens te meer de zelfstandige boekhandels, die hun verkoop 14% zagen afkalven.

 

Maar ook al kopen we almaar vaker online, we blijven toch nog altijd de voorkeur geven aan het traditionele papieren boek (zie grafiek). Het digitale boek liet het eerste halfjaar een stijging van amper 0,4% optekenen en is daarmee goed voor 3,5% van alle verkochte boeken. Bij de e-booklezers is vooral het genre ‘literaire fictie’ populair.

 

Thematisch is de grootste klap weggelegd voor de categorie ‘non-fictie vrije tijd: die daalde met liefst 21%. Opvallend is dat kookboeken op de terugweg zijn, al is er een notoire uitzondering: Pascale Naessens heeft er liefst zes in de top-10.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.