Walmart kan online groei niet aanhouden

Walmart kan online groei niet aanhouden
Shutterstock

De Amerikaanse retailreus Walmart heeft in het laatste kwartaal van 2017 een teleurstellende online groei gekend. De online omzet steeg nog wel met een kwart, maar dat was een stuk minder dan verwacht.

 

Mindere prestaties Jet.com

In het derde kwartaal van 2017 steeg de online omzet bij Walmart nog met meer dan 50%, maar in het laatste kwartaal van het jaar viel die groei terug naar 23%. Dat is nog steeds een fikse stijging, maar dus flink minder dan een kwartaal eerder en zeker onder de verwachtingen van de analisten. Die zien de online verkoop immers als belangrijkste graadmeter voor de manier waarop Walmart kan omgaan met de concurrentie van Amazon.

 

De tragere groei is volgens Walmart te wijten aan een mindere prestatie van Jet.com, de online retailer die volledig in handen is van Walmart. Dat was niet voldoende om investeerders gerust te stellen en dus kreeg het aandeel van Walmart een tik op de Amerikaanse beurs.

 

In 2017 haalde Walmart een omzet van 500,3 miljard dollar (407 miljard euro), een groei van 3% tegenover een jaar eerder. De online omzet groeide vorig jaar dan weer met 44%. De operationele winst viel daarbij terug naar 20,4 miljard dollar (17 miljard euro), een daling van 40,1%.

 

Voor het huidige boekjaar verwacht Walmart een winst per aandeel van 4,75 tot 5 dollar per aandeel. Ook dat is lager dan de gemiddelde verwachting van 5,13 dollar.

 

Walmart is nog altijd bezig met het uitbreiden van de online activiteiten. Zo is het momenteel in gesprek met het Indische platform Flipkart.