Wibra genoemd in onderzoek belastingfraude

Wibra genoemd in onderzoek belastingfraude

Winkelketen Wibra is betrokken bij een onderzoek van de Nederlandse Belastingdienst naar oneigenlijk gebruik van een fiscale regeling. De fiscus zou minstens een half miljard euro zijn misgelopen.

Versneld afschrijven

Het gaat om een fiscale regeling die liep van 2009 tot 2013 en die in het leven werd geroepen om de economie op gang te houden in tijden van crisis. Vooral in de scheepsindustrie is veel gebruik gemaakt van de regeling: ongeveer 150 zeeschepen zouden met hulp van de regeling gebouwd zijn, waarbij onder andere een lading vrachtschepen voor Wibra. Ook ketchupfabrikant Heinz zou met behulp van de regeling geïnvesteerd hebben in de bouw van schepen.


Die investeringen mochten ze versneld afschrijven, waardoor ze onmiddellijk een grote aftrekpost creëerden. De Belastingdienst keurde de meeste van die investeringen op voorhand goed, maar is sinds eind 2013 toch bezig aan een grootschalig onderzoek, omdat het veel geld dreigt mis te lopen.


De fiscus keurde bijvoorbeeld al de aangifte van Van Dijk Educatie, een distributeur van schoolboeken, af. Dat bedrijf investeerde in 2009 na grondig overleg met de fiscus, maar wordt nu toch terug gefloten. Van Dijk Educatie besloot dan ook om een rechtszaak aan te spannen. Die rechtszaak wordt aanzien als testcase voor het verdere verloop van het onderzoek.

Tags: