Wibra genoemd in onderzoek belastingfraude | RetailDetail

Wibra genoemd in onderzoek belastingfraude

Wibra genoemd in onderzoek belastingfraude

Winkelketen Wibra is betrokken bij een onderzoek van de Nederlandse Belastingdienst naar oneigenlijk gebruik van een fiscale regeling. De fiscus zou minstens een half miljard euro zijn misgelopen.

Versneld afschrijven

Het gaat om een fiscale regeling die liep van 2009 tot 2013 en die in het leven werd geroepen om de economie op gang te houden in tijden van crisis. Vooral in de scheepsindustrie is veel gebruik gemaakt van de regeling: ongeveer 150 zeeschepen zouden met hulp van de regeling gebouwd zijn, waarbij onder andere een lading vrachtschepen voor Wibra. Ook ketchupfabrikant Heinz zou met behulp van de regeling geïnvesteerd hebben in de bouw van schepen.


Die investeringen mochten ze versneld afschrijven, waardoor ze onmiddellijk een grote aftrekpost creëerden. De Belastingdienst keurde de meeste van die investeringen op voorhand goed, maar is sinds eind 2013 toch bezig aan een grootschalig onderzoek, omdat het veel geld dreigt mis te lopen.


De fiscus keurde bijvoorbeeld al de aangifte van Van Dijk Educatie, een distributeur van schoolboeken, af. Dat bedrijf investeerde in 2009 na grondig overleg met de fiscus, maar wordt nu toch terug gefloten. Van Dijk Educatie besloot dan ook om een rechtszaak aan te spannen. Die rechtszaak wordt aanzien als testcase voor het verdere verloop van het onderzoek.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.