Winkeldieven steeds meer voor de rechter

Winkeldieven steeds meer voor de rechter

Steeds meer winkeliers eisen de schade door winkeldiefstallen terug van de dieven in kwestie. Het aantal claims is in een jaar tijd dan ook met 15 procent toegenomen, van 6625 naar 7634.

"Principiële zaak"

Winkeldieven die een claim niet willen betalen, krijgen een proces aan hun broek van de stichting Afrekenen met Winkeldieven. Het doel is om uiteindelijk bij elke winkeldiefstal de veroorzaakte schade te laten betalen door de winkeldieven.

 

"Voor winkeliers is het een principiële zaak dat winkeldieven de schade vergoeden die ze hebben veroorzaakt. Winkeldieven die de schadevergoeding niet willen betalen, worden voor de rechter gesleept", zegt Jelger Zee, secretaris Winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland.

 

Schadevergoeding voor verloren tijd

De claim komt normaal neer op een bedrag van 181 euro, dat bovenop eventuele straffen van justitie komt. Die 181 euro moet dienen als schadevergoeding voor de tijd die de winkelier verliest bij het afhandelen van een winkeldiefstal.

 

Winkeliers kunnen zich gratis aansluiten bij de stichting Afrekenen met Winkeldieven. Om recht te hebben op de claim moeten ze wel aangifte doen bij de politie. Vorig jaar werden er 43.395 winkeldiefstallen aangegeven, een lichte stijging ten opzichte van de 42.695 winkeldiefstallen in 2012.

Tags: