Winkeldieven steeds meer voor de rechter | RetailDetail

Winkeldieven steeds meer voor de rechter

Winkeldieven steeds meer voor de rechter

Steeds meer winkeliers eisen de schade door winkeldiefstallen terug van de dieven in kwestie. Het aantal claims is in een jaar tijd dan ook met 15 procent toegenomen, van 6625 naar 7634.

"Principiële zaak"

Winkeldieven die een claim niet willen betalen, krijgen een proces aan hun broek van de stichting Afrekenen met Winkeldieven. Het doel is om uiteindelijk bij elke winkeldiefstal de veroorzaakte schade te laten betalen door de winkeldieven.

 

"Voor winkeliers is het een principiële zaak dat winkeldieven de schade vergoeden die ze hebben veroorzaakt. Winkeldieven die de schadevergoeding niet willen betalen, worden voor de rechter gesleept", zegt Jelger Zee, secretaris Winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland.

 

Schadevergoeding voor verloren tijd

De claim komt normaal neer op een bedrag van 181 euro, dat bovenop eventuele straffen van justitie komt. Die 181 euro moet dienen als schadevergoeding voor de tijd die de winkelier verliest bij het afhandelen van een winkeldiefstal.

 

Winkeliers kunnen zich gratis aansluiten bij de stichting Afrekenen met Winkeldieven. Om recht te hebben op de claim moeten ze wel aangifte doen bij de politie. Vorig jaar werden er 43.395 winkeldiefstallen aangegeven, een lichte stijging ten opzichte van de 42.695 winkeldiefstallen in 2012.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Eigenaar 3i wil Action toch voor zichzelf houden

22/05/2018

Investeerder 3i wil Action dan toch helemaal houden. Hoewel de eigenaar van de discountketen vorige week liet uitschijnen een koper te zoeken voor een deel van zijn participatie in Action, ontkent 3i dat nu.

Marks & Spencer haalt het mes boven: 100 winkels dicht

22/05/2018

De Britse retailer wil ingrijpend herstructureren. De komende vier jaar moeten niet 60, maar wel 100 Britse winkels de deuren sluiten. “Noodzakelijk om de toekomst veilig te stellen”, klinkt het.

Eigenaar wil af van flink stuk van Action

18/05/2018

De eigenaar van Action, investeringsmaatschappij 3i, wil volgend jaar een deel van de discountketen verkopen. De Britten zouden geïnteresseerden zoeken voor een belang van zo’n 35% van de keten.

Shoppers aantrekken en omzetten in kopers?

15/05/2018

Het moment van de aankoop is het moment van de waarheid in een almaar complexere 'customer journey'. Retailers en fabrikanten hebben er alle belang bij om dan optimaal aanwezig te zijn. Hoe? Het Trade & Shopper Marketing Congress reikt antwoorden aan.

Hema investeert verder in grote Belgische winkels

11/05/2018

Hema Oostende beleeft een feestelijke heropening: de winkel werd aangepast naar het nieuwe internationale concept dat de retailer ontwikkelde voor steden als Barcelona, Parijs en Londen. Die formule bleek eerder succesvol in Antwerpen en Brussel.

Belgisch fonds dicht bij overname HEMA

09/05/2018

De Belgische Core Equity-holding zou dicht bij een overname van HEMA staan: er zou een mondeling akkoord zijn, de handtekeningen zouden snel kunnen volgen.