Winkeldieven steeds meer voor de rechter | RetailDetail

Winkeldieven steeds meer voor de rechter

Winkeldieven steeds meer voor de rechter

Steeds meer winkeliers eisen de schade door winkeldiefstallen terug van de dieven in kwestie. Het aantal claims is in een jaar tijd dan ook met 15 procent toegenomen, van 6625 naar 7634.

"Principiële zaak"

Winkeldieven die een claim niet willen betalen, krijgen een proces aan hun broek van de stichting Afrekenen met Winkeldieven. Het doel is om uiteindelijk bij elke winkeldiefstal de veroorzaakte schade te laten betalen door de winkeldieven.

 

"Voor winkeliers is het een principiële zaak dat winkeldieven de schade vergoeden die ze hebben veroorzaakt. Winkeldieven die de schadevergoeding niet willen betalen, worden voor de rechter gesleept", zegt Jelger Zee, secretaris Winkelcriminaliteit bij Detailhandel Nederland.

 

Schadevergoeding voor verloren tijd

De claim komt normaal neer op een bedrag van 181 euro, dat bovenop eventuele straffen van justitie komt. Die 181 euro moet dienen als schadevergoeding voor de tijd die de winkelier verliest bij het afhandelen van een winkeldiefstal.

 

Winkeliers kunnen zich gratis aansluiten bij de stichting Afrekenen met Winkeldieven. Om recht te hebben op de claim moeten ze wel aangifte doen bij de politie. Vorig jaar werden er 43.395 winkeldiefstallen aangegeven, een lichte stijging ten opzichte van de 42.695 winkeldiefstallen in 2012.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.