Winkeliers niet geïnteresseerd in 24 uursopening

Winkeliers niet geïnteresseerd in 24 uursopening

Amsterdam heeft een proef beëindigd waarbij winkeliers in een aantal winkelgebieden toestemming kregen om 24 uur per dag open te zijn. Volgens de gemeente hebben winkeliers geen interesse in opening rond de klok.

Handelaars volgden voorstel niet

Het proefproject begon in 2012 op voorspraak van VVD, D66 en Groen Links en stond ondernemers bij de ArenA-boulevard, de Amsterdamse Poort, langs de Van Baerlestraat en in de PC Hooftstraat voor een jaar toe om zo lang open te gaan als ze zelf wilden. Alleen winkels waar alcoholische dranken werden verkocht mochten niet meedoen aan de test. Volgens wethouder Carolien Gehrels werd er nauwelijks gebruik gemaakt van de verruimde openingstijden, vernam De Telegraaf.

 

Op basis van de resultaten van de proef heeft Gehrels besloten om de gemeentelijke sluitingsregels niet aan te passen: met uitzondering van avondwinkels moeten de detailhandel tussen 22.00 uur in de avond en 06.00 uur in de ochtend gesloten zijn.

 

De beslissing van de wethouder is niet bij iedereen in goede aarde gevallen: de lokale middenstandsvereniging stelt dat de proef in verkeerde marktgebieden is gehouden. In het centrumgebied zou het door de nachtelijke aanwezigheid van toeristen veel nuttiger zijn geweest, zo stelt de Amsterdamse afdeling van MKB Nederland.

Tags: