Winkeliers teleurgesteld in evaluatie accijnsverhogingen

Winkeliers teleurgesteld in evaluatie accijnsverhogingen

Winkeliers zijn teleurgesteld in de evaluatie van de accijnsverhogingen op brandstoffen, alcohol en tabak door het kabinet. De maatregelen hebben veel meer schadelijke effecten dan het rapport optekent, zegt Detailhandel Nederland.

Beperkte rapportage

De branchevereniging is vooral kwaad dat staatssecretaris Eric Wiebes alleen de brandstofaccijnsverhoging van dit jaar in kaart heeft gebracht. Ze willen dat hij ook alle verhogingen van de heffing op tabak, alcohol en brandstoffen sinds 2012 meeneemt.

 

Door de hogere prijzen zouden consumenten niet alleen meer accijnsproducten in Duitsland of België kopen, maar daar ook vaker andere boodschappen doen. Dat dupeert Nederlandse winkeliers in de grensstreek. Volgens Detailhandel Nederland pakt deze tendens ook averechts uit voor de schatkist.

 

De totale accijnsopbrengst was in 2013 in totaal 11,1 miljard euro. Dat is 900 miljoen euro minder dan verwacht, ondanks de toenmalige, geplande accijnsverhogingen. Directeur van Detailhandel Nederland Sander van Golberdinge wil daarom dat het kabinet alle accijnsverhogingen terugdraait: "Te verwachten meevallers op de rijksbegroting van volgend jaar bieden ruimte om dat nu al te doen."

Tags: