Winkeliers teleurgesteld in evaluatie accijnsverhogingen | RetailDetail

Winkeliers teleurgesteld in evaluatie accijnsverhogingen

Winkeliers teleurgesteld in evaluatie accijnsverhogingen

Winkeliers zijn teleurgesteld in de evaluatie van de accijnsverhogingen op brandstoffen, alcohol en tabak door het kabinet. De maatregelen hebben veel meer schadelijke effecten dan het rapport optekent, zegt Detailhandel Nederland.

Beperkte rapportage

De branchevereniging is vooral kwaad dat staatssecretaris Eric Wiebes alleen de brandstofaccijnsverhoging van dit jaar in kaart heeft gebracht. Ze willen dat hij ook alle verhogingen van de heffing op tabak, alcohol en brandstoffen sinds 2012 meeneemt.

 

Door de hogere prijzen zouden consumenten niet alleen meer accijnsproducten in Duitsland of België kopen, maar daar ook vaker andere boodschappen doen. Dat dupeert Nederlandse winkeliers in de grensstreek. Volgens Detailhandel Nederland pakt deze tendens ook averechts uit voor de schatkist.

 

De totale accijnsopbrengst was in 2013 in totaal 11,1 miljard euro. Dat is 900 miljoen euro minder dan verwacht, ondanks de toenmalige, geplande accijnsverhogingen. Directeur van Detailhandel Nederland Sander van Golberdinge wil daarom dat het kabinet alle accijnsverhogingen terugdraait: "Te verwachten meevallers op de rijksbegroting van volgend jaar bieden ruimte om dat nu al te doen."

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Pabo start door als ‘be you’

21/06/2018

Het failliete erotiekconcern Beate Uhse, het moederbedrijf achter Pabo, neemt een doorstart onder een nieuwe merknaam. De focus ligt op online handel.

KantoorExpert koopt Office Centre van Staples

21/06/2018

KantoorExpert wil de 39 Nederlandse vestigingen van Office Centre overnemen van Staples. De leverancier van kantoorbenodigdheden uit Soest zou zo’n 40 miljoen euro veil hebben voor Office Centre.

Frankrijk plant taks op e-commerce

21/06/2018

Online bestellingen zouden duurder kunnen worden voor Franse consumenten: een nieuw wetsvoorstel voorziet een taks van 1 tot 2% op de verkoopprijs, in functie van de afstand die een product heeft afgelegd.

Google investeert 550 miljoen dollar in JD.com

18/06/2018

Niemand wil de trein missen in de snel groeiende Aziatische markt. Ook Google heeft dat begrepen: de Amerikanen nemen een participatie in JD.com, de grote concurrent van Alibaba.

28 juni: The Future of Shopping-tafelgesprek met Wouter Kolk (Albert Heijn)

15/06/2018

Op 28 juni voert Albert Heijn-CEO Wouter Kolk een exclusief tafelgesprek over de toekomst van het winkelen met Jorg Snoeck en Pauline Neerman, auteurs van het boek 'The Future of Shopping', in boekhandel Scheltema in Amsterdam.

Hema opent eerste winkel in Berlijn

15/06/2018

Hema heeft zijn eerste Berlijnse winkel geopend, alweer de vijftiende in Duitsland.Hema ziet in Duitsland een belangrijke groeimarkt: reeds volgende maand opent de de keten haar tweede Berlijnse winkel.