Winkeliers vrezen illegaal vuurwerk in pakketten | RetailDetail

Winkeliers vrezen illegaal vuurwerk in pakketten

Winkeliers vrezen illegaal vuurwerk in pakketten

Nederlandse supermarkten en andere winkels met een afhaalpunt voor pakketjes pleiten voor een veel strengere controle van deze pakketten op de aanwezigheid van illegaal vuurwerk. De vrees bestaat dat er complete vuurwerkbommen aanwezig zijn achter de balies van deze winkels.

Webwinkels zorgen voor 'legale smokkel' van vuurwerk

De Raad Nederlandse Detailhandel slaat alarm: "De pakkans voor overtreders is op dit moment vrijwel nihil. De kleine pakkans stimuleert de handel in illegaal vuurwerk. De winkeliers vrezen daarnaast meer incidenten met illegaal vuurwerk, zowel bij gebruik door consumenten als bij de opslag van illegaal vuurwerk", stelt Wouter Weide tegenover Out of Home Shops.

 

Nederland kent strenge limieten op de sterkte van vuurwerk, wat in het verleden leidde tot grootschalige smokkel vanuit België en Duitsland. Intussen hebben consumenten echter webwinkels ontdekt als manier om het illegale vuurwerk aan te schaffen.

 

Bij een controle van een vrachtwagen vol pakketten uit Polen en Tsjechië die eerder deze week werden liefst tien pakketten met illegaal vuurwerk aangetroffen. Winkeliers kunnen in geval van twijfel zelf niet controleren wat de inhoud van de pakjes is, want de Postwet verbiedt afhaalpunten om de pakketten te openen. Wel kan de inspectie worden ingeschakeld.

 

De RND pleit echter vooral voor een strengere controle bij de grens of de distributiecentra voor poststukken. "De Inspectie voor Leefomgeving & Transport (ILT) heeft de controle van vuurwerk in postpakketten dit jaar als speerpunt. Echter, tot op heden heeft de Inspectie nauwelijks gecontroleerd.", aldus Weide.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Walmart en Microsoft bundelen krachten tegen Amazon

18/07/2018

Walmart is de grootste retailconcurrent van Amazon en Microsoft is de belangrijkste rivaal voor Amazons clouddiensten. Beide bedrijven proberen de internetreus nu wat meer tegenwind te geven met een strategisch partnerschap voor vijf jaar.

Retailhub x Living Tomorrow: Nieuwe innovatieworkshops op maat

17/07/2018

Wat worden de megatrends van morgen en hoe ziet je strategie er best uit? Neem een frisse innovatiestart met de workshops van retailhub en Living Tomorrow: een gezonde mix van plezier, ontspanning en topeducatie op maat van je bedrijf.

Amazon Prime Day zorgt dit jaar voor spektakel en controverse

17/07/2018

Amazon Prime-leden vieren vandaag het jaarlijkse kortingenevenement Prime Day. De controversiële shopfeestdag wordt steeds grootser: Amazon startte het koopfestival met heuse muziekoptredens en ook concurrerende retailers pakken inmiddels met stuntprijzen uit.

Bol.com gaat distributiecentrum verdubbelen

16/07/2018

Minder dan een jaar na de officiële opening barst het distributiecentrum van bol.com in Waalwijk al uit zijn voegen. Begin 2019 beginnen uitbreidingswerken die een verdubbeling van de oppervlakte met zich meebrengen.

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.