Winkeliers vrezen illegaal vuurwerk in pakketten

Winkeliers vrezen illegaal vuurwerk in pakketten

Nederlandse supermarkten en andere winkels met een afhaalpunt voor pakketjes pleiten voor een veel strengere controle van deze pakketten op de aanwezigheid van illegaal vuurwerk. De vrees bestaat dat er complete vuurwerkbommen aanwezig zijn achter de balies van deze winkels.

Webwinkels zorgen voor 'legale smokkel' van vuurwerk

De Raad Nederlandse Detailhandel slaat alarm: "De pakkans voor overtreders is op dit moment vrijwel nihil. De kleine pakkans stimuleert de handel in illegaal vuurwerk. De winkeliers vrezen daarnaast meer incidenten met illegaal vuurwerk, zowel bij gebruik door consumenten als bij de opslag van illegaal vuurwerk", stelt Wouter Weide tegenover Out of Home Shops.

 

Nederland kent strenge limieten op de sterkte van vuurwerk, wat in het verleden leidde tot grootschalige smokkel vanuit België en Duitsland. Intussen hebben consumenten echter webwinkels ontdekt als manier om het illegale vuurwerk aan te schaffen.

 

Bij een controle van een vrachtwagen vol pakketten uit Polen en Tsjechië die eerder deze week werden liefst tien pakketten met illegaal vuurwerk aangetroffen. Winkeliers kunnen in geval van twijfel zelf niet controleren wat de inhoud van de pakjes is, want de Postwet verbiedt afhaalpunten om de pakketten te openen. Wel kan de inspectie worden ingeschakeld.

 

De RND pleit echter vooral voor een strengere controle bij de grens of de distributiecentra voor poststukken. "De Inspectie voor Leefomgeving & Transport (ILT) heeft de controle van vuurwerk in postpakketten dit jaar als speerpunt. Echter, tot op heden heeft de Inspectie nauwelijks gecontroleerd.", aldus Weide.

Tags: