Winkels in België dicht tot 5 april

Winkels dicht tot 5 april
Shutterstock.com

Vanaf woensdagmiddag 12u worden in België verregaande maatregelen getroffen om de gezondheid van alle burgers te beschermen: alle niet-essentiële winkels gaan dicht, minstens tot 5 april.

 

Een halfuur in de supermarkt

Premier Sophie Wilmès heeft de nieuwe maatregelen dinsdagavond toegelicht op een persconferentie. De gevolgen voor de retailsector zijn niet min: alle "niet-essentiële" winkels zullen worden gesloten. Enkel voedingswinkels, supermarkten, apotheken, krantenwinkels, dierenvoedingswinkels en banken zullen open blijven. Nachtwinkels zullen vanaf 22 uur de deuren moeten sluiten.

 

In lijn met de afspraken die handelsfederatie Comeos eerder vandaag al bekendmaakte, wordt de toegang tot supermarkten beperkt tot één persoon per tien vierkante meter. Bovendien geldt een tijdslimiet van dertig minuten per klant. Openbare markten worden verboden, met uitzondering van voedingskramen waar die levensnoodzakelijk zijn. Kappers mogen maar één klant per keer toelaten.

 

De strenge maatregelen zullen uiteraard een enorme impact hebben op de retailsector, maar ze zijn noodzakelijk en ze komen ook niet onverwacht. In de loop van maandag en dinsdag beslisten steeds meer winkelketens in België uit eigen beweging om de deuren te sluiten in het belang van de gezondheid van medewerkers en klanten. Vaak deden ze dat deels onder druk van winkelmedewerkers die bang zijn om een besmetting met het coronavirus op te lopen. Supermarkten nemen nu maatregelen om hun medewerkers te beschermen: ze stellen handschoenen en zeep ter beschikking en plaatsen plexi schermen bij de kassa’s.

Tags: