Yahoo hoopt op hulp van 's werelds grootste e-tailer

Yahoo hoopt op hulp van 's werelds grootste e-tailer

Zoekmachine Yahoo moet al jaren met lede ogen aanzien hoe de inkomsten dalen en ook het derde kwartaal bracht een omzetdaling. De nakende beursgang van het Chinese Alibaba zou er echter wel eens voor kunnen zorgen dat de toekomst er voor Yahoo toch nog rooskleurig uitziet.

Dalend zoekaandeel

Het afgelopen kwartaal haalde Yahoo een omzet van amper 1,08 miljard dollar (840 miljoen euro), iets lager dan de 1,09 miljard dollar (890 miljoen euro) in hetzelfde kwartaal van vorig jaar. De grootste reden hiervoor is de moordende concurrentie van Google, die er voor heeft gezorgd dat het zoekaandeel van Yahoo (en de bijhorende inkomsten) steeds achteruit gaat.

 

Het zoekaandeel van Yahoo zakt dan ook steeds verder weg: zo had Yahoo in juli van dit jaar een marktaandeel van slechts 11,3 procent in de Verenigde Staten. Yahoo hoopt dat getal terug omhoog te krijgen, door enkele nieuwe features toe te voegen. Naast Google profiteert ook Microsofts Bing van het afkalvende marktaandeel van Yahoo.

 

Gered door "grootste retailer ter wereld"?

Binnenkort kan er echter toch goed nieuws komen voor Yahoo. Het Amerikaanse bedrijf heeft immers flink wat aandelen bij de Chinese e-commercereus Alibaba, die onderhandelt met enkele aandelenbeurzen. Een beursgang zou Yahoo flink wat geld kunnen opleveren.

 

Alibaba op zijn beurt wil tegen 2016 het grootste retailbedrijf in de wereld zijn. Momenteel is het al groter dan eBay en Amazon samen, maar binnen drie jaar zou het ook de huidige offline leider, Walmart, kunnen voorbijsteken. CEO Jonathan Lu vertelde aan Reuters dat het aantal transacties bij Alibaba tegen 2016 maal drie moet gaan. Zo zou de omzet naar ongeveer 3 biljoen yuan (360 miljard euro) moeten gaan. 


Een onderdeel van die groei is de uitbreiding naar de Amerikaanse markt, waar Alibaba onlangs fors investeerde in ShopRunner. Ook in China gaat Alibaba nog investeren: tegen 2020 wil het bedrijf ongeveer 12 miljard euro pompen in logistiek en ondersteuning van de Chinese retailindustrie.

Tags: