Zeven op de tien nachtwinkels niet in orde | RetailDetail

Zeven op de tien nachtwinkels niet in orde

Zeven op de tien nachtwinkels niet in orde

Zeven op de tien nachtwinkels die eind 2016 door de Economische Inspectie werden gecontroleerd, hielden zich niet aan de regels. Zowel de wetgeving op de verplichte sluitingsdagen, als die over de toegestane openingstijden en de prijsaanduidingen werden massaal met de voeten getreden.


Peeters vraagt vervolging

De Economische Inspectie bezocht tussen september en december 2016 344 nachtwinkels. 44% daarvan respecteerde de verplichte wekelijkse sluitingsdag niet, 36% hield zich niet aan de opgelegde openingstijden en bij een winkel op de drie waren de producten niet of niet correct geprijsd. Bij de controles werden in totaal 88 waarschuwingen gegeven en 187 pro justitia’s uitgeschreven.


Minister van Economie Kris Peeters tilt zwaar aan de vaststellingen. “Zeven op de tien is een groot aantal. Dit is oneerlijke concurrentie voor de klassieke handelaars. Ik heb de inspectie opdracht gegeven dit van dichtbij te blijven opvolgen en vraag de parketten om te vervolgen. Als het niet tot strafrechtelijke vervolging komt, kan de inspectie zelf boetes tot 27.500 euro opleggen en zullen de betrokken ­gemeenten ingelicht worden”, zei hij in Het Laatste Nieuws.


Regels

Nachtwinkels moeten tussen 7u en 18u gesloten zijn, behalve indien een gemeentelijk reglement andere sluitingsuren vastlegt. Voorts mag de nettoverkoopoppervlakte niet groter zijn dan 150 m²; mag er geen enkele andere activiteit dan de verkoop van algemene voedingswaren en huishoudelijke artikelen uitgeoefend worden en moeten ze op een duidelijke en permanente manier de vermelding “nachtwinkel” dragen.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.

Zomeractie: ontdek Antwerpen als internationaal retaillaboratorium

04/07/2018

Antwerpen is een van de meest trendsettende steden en belangrijkste retaillaboratoria van het moment. Zowel grote internationale ketens als startups innoveren en experimenteren er met nieuwe concepten. Antwerp hunt gidst je er langs, nu met exclusieve zomerkorting.