Zuid-Koreaanse familiebedrijven onder druk | RetailDetail

Zuid-Koreaanse familiebedrijven onder druk

Zuid-Koreaanse familiebedrijven onder druk

Enkele grote Zuid-Koreaanse familiebedrijven, zoals LG, Hyundai en Samsung, staan onder druk vanwege hun nauwe relatie met de Koreaanse regering. Die zou ervoor zorgen dat nieuwe bedrijven amper een kans op slagen hebben en zou de poort naar corruptie open zetten.

Regering onrechtstreeks aandeelhouder

Het hele verhaal is terug te brengen tot de jaren 1960, toen de toenmalige president besloot om een aantal bedrijven grote projecten te geven, om zo het land te kunnen moderniseren. Die grote projecten werden vaak gefinancierd met door de overheid gesteunde leningen. Daardoor is de overheid vaak onrechtstreeks aandeelhouder van een aantal van die grote bedrijven.

 

Tegenwoordig vraagt de Koreaanse bevolking zich af of die nauwe band tussen de regering en de grote familiebedrijven nog wel van deze tijd is. Ook een aantal politici noemen het een overblijfsel uit het verleden dat achter moet worden gelaten. Daarnaast menen ze dat de vijf grootste familiebedrijven een verstikkende greep op de markt in Zuid-Korea hebben, waardoor nieuwe en kleine bedrijven amper zicht op slagen hebben.

 

Bovendien werd in december van vorig jaar de Koreaanse president Park Geun-hye afgezet, toen bleek dat ze betrokken was in een groot corruptieschandaal. Daarin zou onder andere Samsung geld hebben gegeven in ruil voor een aantal gunsten. Daarbij wordt de naam van vicevoorziter Jay Y. Lee genoemd, maar die ontkent voorlopig alles. Ook andere grote bedrijven worden in de zaak genoemd.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Verkoop van pc’s groeit eerste keer in zes jaar

13/07/2018

Voor de eerste keer in zes jaar groeide de verkoop van pc's weer: in het tweede kwartaal van 2018 steeg die met 1,4%. Volgens onderzoekbureaus Gartner en IDC is de omzetstijging voornamelijk te danken aan de groei op zakelijke markten.

Retailhub Inspiration Tour: De ‘customer journey’ wordt heel anders

09/07/2018

Met Retailhub van RetailDetail is Antwerpen een unieke retail-hotspot rijker: professionals beleven er de toekomst van retail in het enige inspiratie-platform van de Benelux met 1250 m² aan innovatieve technologie en megatrends.

'Mishandelde' eenden weg bij Plus, wel in 'diervriendelijke' dons

06/07/2018

Er komt veel reactie op de beelden van hardhandig eendentransport bij Nederlandse pluimveehouders. Supermarktketen Plus haalt per direct al het eendenvlees van slachterij Tomassen Duck-To uit het schap, maar de dons blijkt ook in "diervriendelijk" beddengoed te zitten.

Samsung maakt zich zorgen over eigen groei

06/07/2018

Technologiegigant Samsung is niet positief over de eigen resultaten. Het Zuid-Koreaanse bedrijf verwacht een niet al te geweldige groei in het tweede kwartaal van dit jaar: de verkoop van smartphones stelt teleur.

“Fusie Karstadt en Kaufhof zo goed als rond”

05/07/2018

Het Canadese winkelconcern Hudson’s Bay heeft een deal met de Oostenrijkse Sigma Holding, eigenaar van de Duitse warenhuisketen Karstadt. Volgens Duitse media was een voorlopige overeenkomst getekend, volgens de Canadezen is het echter helemaal nog niet zo ver.

Wehkamp en BCC slaan handen in elkaar

05/07/2018

Onlineretailer Wehkamp en elektroketen BCC worden exclusieve alliantiepartners: vanaf oktober starten de formules een grote strategische samenwerking, die in fases steeds verder zal worden uitgebreid.