Alcohol blijft taboe in de pompshop | RetailDetail

Alcohol blijft taboe in de pompshop

Alcohol blijft taboe in de pompshop
De verkoop van drank blijft taboe bij Nederlandse tankstations. De rechtbank in Assen heeft bij een proefproces over dit onderwerp besloten dat er geen sprake is van oneerlijke concurrentie met wegrestaurants en supermarkten die langs de weg liggen.Het proefproces was uitgelokt door Ewout Klok, die eigenaar is van een tankstation in Hoogeveen. Tot vorig jaar was hij voorzitter van de belangenvereniging voor zelfstandige pompexploitanten, BETA. Hij stelde voor de rechtbank dat hij 35 procent omzet misloopt sinds zwak-alcoholische dranken uit het tankstation zijn gebannen. Volgens de rechter is een tankstation echter niet vergelijkbaar met een supermarkt of wegrestaurant. Over het argument dat benzinestations in België en Duitsland wel gewoon drank mogen verkopen, ging de rechter niet in.

Dit is een van de redenen waarom Klok waarschijnlijk hoger beroep gaat aantekenen tegen de beslissing. In Nederland werd alcohol bij pompshops in 2001 in de ban gedaan. De omzetten staan bij tankstations op dit moment stevig onder druk door de crisis. Nederlanders kopen minder snel een flesje drinken of een broodje bij het tankstation. Door de teruglopende verkopen van dit winstgevende assortiment staan volgens Klok veel tankstations op omvallen. De verkoop van drank zou voor een impuls kunnen zorgen. Het verbaast hem ook dat het verbod nooit is geëvalueerd.
Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Bol.com gaat fietsen rijklaar aanbieden in fysieke fietsenwinkels

07/03/2018

Nederlandse klanten die bij bol.com een fiets van het merk Union bestellen, kunnen die voortaan rijklaar ophalen bij een fietsenwinkel in de buurt. De fietsenmaker monteert dan de fiets, zodat die meteen te gebruiken is door de klant.

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.

Volvo bant vanaf 2019 klassieke motoren

05/07/2017

Het Zweedse automerk Volvo gaat vanaf 2019 enkel nog maar modellen op de markt brengen die een hybride of volledig elektrische motor hebben. De traditionele modellen zullen volledig verdwijnen.