Autoverkoop in Nederland stort in

Autoverkoop in Nederland stort in

Nederlanders kopen onder invloed van de economische crisis aanzienlijk minder auto's. In september is sprake van een daling met bijna 28 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder.

'De hand op de knip'

In september 2011 werden er nog 44.382 nieuwe auto's verkocht bij dealers, maar dit jaar bleef de teller steken op 32.090. "Het was geen goede maand. Dat heeft natuurlijk te maken met het consumentenvertrouwen, mensen houden de hand op de knip", zegt Harald Bresser van de RAI tegen het ANP.

 

De daling in september is aanzienlijk groter dan het gemiddelde in het jaar tot nu toe. In totaal werden er in de eerste negen maanden van het jaar 427.377 nieuwe auto's verkocht, een afname met 5,8 procent ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. RAI en Bovag denken dat de totale verkoop voor dit jaar uitkomt op ongeveer een half miljoen auto's. Voor volgend jaar wordt een verdere daling met zo'n 4 procent verwacht.

 

Volkswagen is tot nu toe dit jaar het bestverkochte merk met een marktaandeel van 12,2 procent. Renault (8,2 procent) en Peugeot (7,7 procent) bezetten de tweede en derde plek. De populairste modellen waren de Volkswagen Polo, de Renault Megane en de Peugeot 107.

Tags: