Crisis wakkert benzineoorlog aan | RetailDetail

Crisis wakkert benzineoorlog aan

Crisis wakkert benzineoorlog aan

Pomphouders in Nederland dreigen met elkaar in een prijzenslag verwikkeld te raken, die wordt aangewakkerd door de aanhoudende economische crisis en zuinigere auto's.

Te veel pomphouders, te veel zwarte sigaretten

"De concurrentie is maximaal door een dalende vraag, het groeiende aantal bemande en onbemande prijsvechters en omdat er simpelweg te veel pomphouders zijn. Steeds meer tankstations geven kortingen, waardoor ze uiteindelijk niet zullen overleven'', zegt Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers tegen persbureau ANP.

 

Benzine is in Nederland de afgelopen twee maanden tien cent in prijs verlaagd, nadat in oktober vorig jaar nog een absoluut record werd bereikt. Nederlanders tanken ook steeds minder benzine: volgens Van Selms worden er door de economische crisis minder kilometers gereden. Dat is echter niet de belangrijkste reden: "Ik durf te stellen dat auto's die steeds zuiniger worden er harder inhakken dan de crisis. Als je nu een auto koopt is hij 2 keer zo zuinig vergeleken met 10 jaar geleden'', vertelt de analist.

 

De positie van pomphouders wordt nog verder ondergraven door de accijnsverhogingen op tabak. Steeds meer consumenten kopen daarom hun sigaretten in het buitenland of op de zwarte markt. Intussen wordt op meer dan één op vijf sigaretten die in Nederland worden verkocht geen accijns afgedragen in Nederland, zo blijkt uit schattingen van KPMG. Dit levert de schatkist dit jaar een strop op van 300 miljoen euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Bol.com gaat fietsen rijklaar aanbieden in fysieke fietsenwinkels

07/03/2018

Nederlandse klanten die bij bol.com een fiets van het merk Union bestellen, kunnen die voortaan rijklaar ophalen bij een fietsenwinkel in de buurt. De fietsenmaker monteert dan de fiets, zodat die meteen te gebruiken is door de klant.

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.