Crisis wakkert benzineoorlog aan

Crisis wakkert benzineoorlog aan

Pomphouders in Nederland dreigen met elkaar in een prijzenslag verwikkeld te raken, die wordt aangewakkerd door de aanhoudende economische crisis en zuinigere auto's.

Te veel pomphouders, te veel zwarte sigaretten

"De concurrentie is maximaal door een dalende vraag, het groeiende aantal bemande en onbemande prijsvechters en omdat er simpelweg te veel pomphouders zijn. Steeds meer tankstations geven kortingen, waardoor ze uiteindelijk niet zullen overleven'', zegt Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers tegen persbureau ANP.

 

Benzine is in Nederland de afgelopen twee maanden tien cent in prijs verlaagd, nadat in oktober vorig jaar nog een absoluut record werd bereikt. Nederlanders tanken ook steeds minder benzine: volgens Van Selms worden er door de economische crisis minder kilometers gereden. Dat is echter niet de belangrijkste reden: "Ik durf te stellen dat auto's die steeds zuiniger worden er harder inhakken dan de crisis. Als je nu een auto koopt is hij 2 keer zo zuinig vergeleken met 10 jaar geleden'', vertelt de analist.

 

De positie van pomphouders wordt nog verder ondergraven door de accijnsverhogingen op tabak. Steeds meer consumenten kopen daarom hun sigaretten in het buitenland of op de zwarte markt. Intussen wordt op meer dan één op vijf sigaretten die in Nederland worden verkocht geen accijns afgedragen in Nederland, zo blijkt uit schattingen van KPMG. Dit levert de schatkist dit jaar een strop op van 300 miljoen euro.

Tags: