Crisis wakkert benzineoorlog aan

Crisis wakkert benzineoorlog aan

Pomphouders in Nederland dreigen met elkaar in een prijzenslag verwikkeld te raken, die wordt aangewakkerd door de aanhoudende economische crisis en zuinigere auto's.

Te veel pomphouders, te veel zwarte sigaretten

"De concurrentie is maximaal door een dalende vraag, het groeiende aantal bemande en onbemande prijsvechters en omdat er simpelweg te veel pomphouders zijn. Steeds meer tankstations geven kortingen, waardoor ze uiteindelijk niet zullen overleven'', zegt Paul van Selms van het consumentencollectief UnitedConsumers tegen persbureau ANP.

 

Benzine is in Nederland de afgelopen twee maanden tien cent in prijs verlaagd, nadat in oktober vorig jaar nog een absoluut record werd bereikt. Nederlanders tanken ook steeds minder benzine: volgens Van Selms worden er door de economische crisis minder kilometers gereden. Dat is echter niet de belangrijkste reden: "Ik durf te stellen dat auto's die steeds zuiniger worden er harder inhakken dan de crisis. Als je nu een auto koopt is hij 2 keer zo zuinig vergeleken met 10 jaar geleden'', vertelt de analist.

 

De positie van pomphouders wordt nog verder ondergraven door de accijnsverhogingen op tabak. Steeds meer consumenten kopen daarom hun sigaretten in het buitenland of op de zwarte markt. Intussen wordt op meer dan één op vijf sigaretten die in Nederland worden verkocht geen accijns afgedragen in Nederland, zo blijkt uit schattingen van KPMG. Dit levert de schatkist dit jaar een strop op van 300 miljoen euro.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.

Volvo bant vanaf 2019 klassieke motoren

05/07/2017

Het Zweedse automerk Volvo gaat vanaf 2019 enkel nog maar modellen op de markt brengen die een hybride of volledig elektrische motor hebben. De traditionele modellen zullen volledig verdwijnen.

Bestellen bij Starbucks kan nu ook via Ford-wagen

24/03/2017

Autobouwer Ford heeft bekend gemaakt dat chauffeurs die beschikken over een wagen met de SYNC3-stemtechnologie binnenkort ook rechtstreeks bestellingen kunnen plaatsen bij koffieketen Starbucks.

Dieselgate: Renault in opspraak, huiszoekingen bij Audi en VW

16/03/2017

Het dieselgate-schandaal mag dan een tijdje achter ons liggen, het onderzoek loopt nog altijd. Gisteren vielen speurders binnen in enkele Duitse vestigingen van Audi en moederbedrijf Volkswagen, en in Frankrijk brengt een uitgelekt rapport Renault zwaar in opspraak.

Back to top