Eerste winst voor Ford in Europa in drie jaar

Eerste winst voor Ford in Europa in drie jaar

De Amerikaanse autobouwer Ford heeft voor het eerst in drie jaar winst gemaakt in Europa. Sterke resultaten in Azië en recordcijfers in Noord-Amerika maakten het plaatje compleet voor het Amerikaanse bedrijf.

Kleine winst in Europa

In het tweede kwartaal had Ford een nettowinst van 1,3 miljard dollar (net geen miljard euro), zes procent meer dan een jaar geleden. De totale omzet daalde wel licht met 1 procent naar 37,4 miljard dollar (27,8 miljard euro). Ford wil voor het volledige jaar een winst voor belastingen halen van 7 tot 8 miljard dollar (5,2 tot 6 miljard euro), vorig jaar was dat nog 8,6 miljard dollar (6,4 miljard euro).

 

In Europa maakte Ford een winst van 14 miljoen dollar (10 miljoen euro). Vorig jaar maakte het bedrijf nog een verlies van 306 miljoen dollar (227,7 miljoen euro) in Europa, vooral vanwege hoge herstructureringskosten, zoals de sluiting van de fabriek in België.

 

Sterke verkoop in China

De Aziatische resultaten werden gedreven door een sterke verkoop in China, waar het verkoopvolume met 26 procent steeg. Ford heeft in China nu een marktaandeel van 4,6 procent. De winst voor belastingen steeg er naar 159 miljoen dollar (120 miljoen euro).

 

Ook in Noord-Amerika, de grootste markt voor Ford, steeg de winst voor belastingen van 2,32 miljard dollar (1,75 miljard euro) naar 2,44 miljard dollar (1,8 miljard euro). Nochtans daalde zowel de omzet als het verkoopvolume, maar lagere prijzen voor onderdelen en materialen drukten de kosten.

 

Latijns-Amerika viel wel uit de toon in het tweede kwartaal: daar moest Ford een verlies van 295 miljoen dollar (219 miljoen euro) slikken. Zowel een lagere verkoop als tegenvallende wisselkoersen waren daar oorzaak van.

Tags: