'Kwart Nederlandse tankstations moet dicht'

'Kwart Nederlandse tankstations moet dicht'

Volgens de directeur van Nove, de branchevereniging van onafhankelijke benzinepomphouders, zijn er in Nederland duizend tankstations te veel. Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 4200 tankstations, maar volgens Erik De Vries is dat niet houdbaar is binnen de Nederlandse markt.

'Auto's en tankstations te efficiënt'

"De concurrentie is op prijs is sterk toegenomen, doordat steeds meer tankstations onbemand zijn", zegt hij. "Ook zijn auto's zuiniger, waardoor ze minder brandstof verbruiken, en zijn tankstations efficiënter geworden." Tankstations in Nederland zijn momenteel voor dertig procent onbemand en De Vries verwacht dat dat getal binnen vijf jaar in de richting van vijftig procent zal evolueren.

 

Vergeleken met Duitsland verkopen tankstations in Nederland een pak minder benzine: in Duitsland is dat ongeveer vier miljoen liter per jaar, terwijl dat in Nederland rond de drie miljoen liter ligt. Veel stations zijn dan ook niet echt rendabel, maar momenteel zijn er weinig die op korte termijn failliet zullen gaan. Wel worden veel onafhankelijke tankstations overgenomen door grote ketens, zoals het Russische Lukoil, die pas later bekijken welke stations renderen en welke moeten sluiten.

 

Paul de Waal van Bovag, een andere brancheorganisatie, ziet het allemaal niet zo somber in. Volgens hem zullen er wel tankstations verdwijnen, maar veel minder dan de vooropgestelde duizend. Ook ziet de Waal onbemande stations zonder winkel verdwijnen: "In de tankshops kun je geld verdienen. Daarmee kan je mensen aantrekken en haal je je rendement", zegt de Waal. Tenzij we binnenkort allemaal op water rijden natuurlijk...  (YVL)
Tags: