'Kwart Nederlandse tankstations moet dicht'

'Kwart Nederlandse tankstations moet dicht'

Volgens de directeur van Nove, de branchevereniging van onafhankelijke benzinepomphouders, zijn er in Nederland duizend tankstations te veel. Momenteel zijn er in Nederland ongeveer 4200 tankstations, maar volgens Erik De Vries is dat niet houdbaar is binnen de Nederlandse markt.

'Auto's en tankstations te efficiënt'

"De concurrentie is op prijs is sterk toegenomen, doordat steeds meer tankstations onbemand zijn", zegt hij. "Ook zijn auto's zuiniger, waardoor ze minder brandstof verbruiken, en zijn tankstations efficiënter geworden." Tankstations in Nederland zijn momenteel voor dertig procent onbemand en De Vries verwacht dat dat getal binnen vijf jaar in de richting van vijftig procent zal evolueren.

 

Vergeleken met Duitsland verkopen tankstations in Nederland een pak minder benzine: in Duitsland is dat ongeveer vier miljoen liter per jaar, terwijl dat in Nederland rond de drie miljoen liter ligt. Veel stations zijn dan ook niet echt rendabel, maar momenteel zijn er weinig die op korte termijn failliet zullen gaan. Wel worden veel onafhankelijke tankstations overgenomen door grote ketens, zoals het Russische Lukoil, die pas later bekijken welke stations renderen en welke moeten sluiten.

 

Paul de Waal van Bovag, een andere brancheorganisatie, ziet het allemaal niet zo somber in. Volgens hem zullen er wel tankstations verdwijnen, maar veel minder dan de vooropgestelde duizend. Ook ziet de Waal onbemande stations zonder winkel verdwijnen: "In de tankshops kun je geld verdienen. Daarmee kan je mensen aantrekken en haal je je rendement", zegt de Waal. Tenzij we binnenkort allemaal op water rijden natuurlijk...  (YVL)
Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.

Volvo bant vanaf 2019 klassieke motoren

05/07/2017

Het Zweedse automerk Volvo gaat vanaf 2019 enkel nog maar modellen op de markt brengen die een hybride of volledig elektrische motor hebben. De traditionele modellen zullen volledig verdwijnen.

Bestellen bij Starbucks kan nu ook via Ford-wagen

24/03/2017

Autobouwer Ford heeft bekend gemaakt dat chauffeurs die beschikken over een wagen met de SYNC3-stemtechnologie binnenkort ook rechtstreeks bestellingen kunnen plaatsen bij koffieketen Starbucks.

Dieselgate: Renault in opspraak, huiszoekingen bij Audi en VW

16/03/2017

Het dieselgate-schandaal mag dan een tijdje achter ons liggen, het onderzoek loopt nog altijd. Gisteren vielen speurders binnen in enkele Duitse vestigingen van Audi en moederbedrijf Volkswagen, en in Frankrijk brengt een uitgelekt rapport Renault zwaar in opspraak.

Back to top