Lichtpuntjes voor autoverkoop na dramatisch kwartaal? | RetailDetail

Lichtpuntjes voor autoverkoop na dramatisch kwartaal?

Lichtpuntjes voor autoverkoop na dramatisch kwartaal?

Hoewel autoverkopen in Nederland nog steeds sterk blijven dalen (in het eerste kwartaal met -7,1%), ziet kennisbureau Aumacon een aantal ontwikkelingen die mogelijk kunnen wijzen op licht aan het einde van de tunnel.

Particuliere markt blijft achter

Consumenten blijven nog altijd terughoudend bij het doen van grote uitgaven, terwijl de zakelijke markt te lijden had onder een golf aan voorregistraties in de laatste maanden van 2013 in verband met fiscale aanpassingen per 1 januari.

 

Volgens Aumacon-directeur Clem Dickmann moet de branche terug naar 1969 voor een nog slechtere start van het autoverkoopjaar, terwijl 2013 al de boeken inging als het slechtste sinds dat jaar. "Het is nu vooral de particuliere markt die achterblijft. We moeten nu eenmaal vaststellen dat voor veel mensen een nieuwe auto geen hoge prioriteit heeft op het bestedingenlijstje."

 

Signalen van herstel

De voorman van het kennisbureau ziet echter wel signalen die wijzen op een mogelijk herstel: "De verbetering van het consumentenvertrouwen houdt al enige tijd aan. Dat gaat hoe dan ook leiden tot impulsen voor de autoverkopen. Daarnaast blijft de zakelijke markt - mede door aanhoudende aantrekkelijke, fiscale stimulansen - redelijk stabiel."

 

Aumacon denkt dat de totale verkopen over 2014 ongeveer gelijk zullen uitkomen met die in 2013, oftewel zo'n 415.000 nieuwe auto's.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Bol.com gaat fietsen rijklaar aanbieden in fysieke fietsenwinkels

07/03/2018

Nederlandse klanten die bij bol.com een fiets van het merk Union bestellen, kunnen die voortaan rijklaar ophalen bij een fietsenwinkel in de buurt. De fietsenmaker monteert dan de fiets, zodat die meteen te gebruiken is door de klant.

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.