Nederlands Pal-V start met verkoop vliegende auto

Nederlands Pal-V start met verkoop vliegende auto

Het Nederlandse Pal-V heeft vijf jaar na een eerste testvlucht aangekondigd dat het klaar is voor de commerciële verkoop van zijn vliegende auto, de Liberty. Het goedkoopste model kost wel al snel meer dan 300.000 euro.

Vliegbrevet

Klanten die een vliegende auto willen, kunnen kiezen tussen de Liberty Sport en de duurdere Liberty Pioneer Edition. Wie voor die eerste kiest, moet meer dan een half miljoen euro betalen, maar krijgt zijn vliegende auto wel eerder. De Liberty Sport wordt immers pas geleverd nadat iedereen die een Pioneer Edition heeft besteld zijn wagen heeft gekregen.

 

Om met de Liberty over de weg te rijden, heeft een eigenaar geen speciaal rijbewijs nodig. De wagen haalt een topsnelheid van 160 km/u en is volledig aangepast aan de wetten voor voertuigen. Wie echter ook hogere regionen wil opzoeken, die heeft wel een vliegbrevet nodig. Daarna is het toegestaan om vanaf vrijwel elk vliegveld op te stijgen en te landen.

 

Rijdend kan de Liberty maar liefst 1.300 kilometer afleggen met een volle tank. In de lucht is de actieradius 400 kilometer. Wisselen tussen rijden en vliegen gebeurt wel niet meteen, maar alles samen heeft de Liberty slechts 5 minuten nodig om van grond- naar luchtvoertuig over te schakelen.