Peugeot neemt Opel over van General Motors

Peugeot neemt Opel over van General Motors
Shutterstock

Het Franse autoconcern PSA Peugeot Citroën neemt het Duitse automerk Opel voor een bedrag van 2,2 miljard euro over van de huidige eigenaar General Motors. Samen worden ze op de één na grootste fabrikant van Europa.

 

16 procent marktaandeel

Dat er gesprekken aan de gang waren tussen Peugeot en General Motors was al enkele weken bekend, maar nu is het ook tot een deal gekomen. Peugeot betaalt daarbij 1,3 miljard euro voor Opel en Vauxhall, het Britse zustermerk van Opel, en legt samen met BNP Paribas ook nog eens 900 miljoen euro neer voor de overname van de Europese activiteiten van GM Financial.

 

Beide partijen hopen de transactie tegen het einde van het jaar volledig afgerond te hebben. Peugeot wil tegen 2026 maar liefst 1,7 miljard euro aan financiële voordelen realiseren dankzij de overname van Opel.

 

Bij de overname zouden, ondanks grote ongerustheid in Duitsland en het Verenigd Koninkrijk, ook geen banen verloren gaan. Dat heeft Carlos Tavares, CEO bij PSA Peugeot Citroën laten verstaan.

 

Dankzij de overname kan Opel misschien terug uit het slop komen. In de periode vanaf 2009 heeft het autobedrijf immers al 8 miljard euro verlies gemaakt. Dankzij de overname zal PSA een marktaandeel van 16 procent hebben in Europa. Het wordt zo groter dan Renault, maar moet wel nog steeds Volkswagen laten voorgaan. GM van zijn kant wilde zich al langer terugtrekken van de Europese markt, waar het nooit echt succesvol was.