Rechtszaak moet alcohol terugbrengen in pompshop

Rechtszaak moet alcohol terugbrengen in pompshop

Tankstationhouder Ewout Klok uit Hoogeveen wil via de rechtbank een einde op het verbod op het verkopen van alcohol in pompshops afdwingen. Vandaag komt de  zaak voor de bestuursrechter in Assen, die op 4 juli uitspraak doet.

'Wet meet met twee maten'

Het is inmiddels dertien jaar geleden dat de overheid de verkoop van alcoholhoudende dranken verbood bij Nederlandse tankstations. Overweging was toen dat de verkoop van drank aan automobilisten ethisch onjuist was. Volgens Klok is dat echter meten met twee maten, aangezien wegrestaurants en supermarkten in de buurt van tankstations wel gewoon drank mogen verkopen.

 

"Ook die partijen hebben een onlosmakelijke band met het verkeer. Zo'n restaurant heet niet voor niets wegrestaurant. Chauffeurs gaan van de weg om een hapje te eten en krijgen naar wens een glaasje wijn erbij geserveerd", verweerde Klok zich volgens ANP bij de rechter. Hij stelt ook dat wetenschappelijk nooit is aangetoond dat de verkoop van drank bij pompshops zorgt voor een toename van het aantal beschonken automobilisten.

 

De zaak tussen Klok en de overheid loopt al anderhalf jaar, sinds hij het huidige proces uitlokte door illegaal drank te verkopen in zijn tankshop. Volgens Klok zorgde het verbod uit 2001 voor een omzetderving van 35 procent in zijn tankshop. Klok verwierf de afgelopen jaren bekendheid als voormalig voorman van Beta, de organisatie van zelfstandige tankstationhouders.

Tags: