'Slechtste jaar autobranche sinds 1969' | RetailDetail

'Slechtste jaar autobranche sinds 1969'

'Slechtste jaar autobranche sinds 1969'

Het lopende jaar is hard op weg om het slechtste te worden voor autoverkopers sinds 1969. Volgens Aumacon, het kenniscentrum voor de autobranche, worden er dit jaar slechts 375.000 nieuwe auto's verkocht.

25% minder auto's verkocht

Als de voorspelling uitkomt, betreft het een afname met 25 procent ten opzichte van 2012 en het laagste aantal verkochte nieuwe auto's sinds 1969. Het is in de afgelopen 44 jaar pas de vierde keer dat er minder dan vierhonderdduizend nieuwe auto's verkocht gaan worden. De laatste keer was in 2009, daarvoor gebeurde dit in 1993 en 1981. Het dal is echter aanzienlijk dieper dan het in die dagen was.

 

Directeur Clem Dickmann van Aumacon wijt de enorme daling aan de matige koopbereidheid die alle verkopers van duurzame goederen parten speelt op dit moment. "Door de sterk verbeterde kwaliteit kan de auto altijd nog wel een jaartje langer mee, zo denken veel consumenten, zeker als de huidige auto nog relatief jong is", zegt hij tegen de persdienst ANP. Hij wijst erop dat zelfs tijdens de eerste oliecrisis in 1973 nog meer auto's werden verkocht. Nederlanders schaften toen 430.000 nieuwe wagens aan.

 

De daling is het sterkst bij dieselwagens: daar bedraagt de afname zelfs 44 procent. Ook de fiscaal nog interessante elektrische auto's onttrekken zich niet aan de malaise. Naar verwachting worden er hier slechts 550 van verkocht, 34 procent minder dan afgelopen jaar.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Bol.com gaat fietsen rijklaar aanbieden in fysieke fietsenwinkels

07/03/2018

Nederlandse klanten die bij bol.com een fiets van het merk Union bestellen, kunnen die voortaan rijklaar ophalen bij een fietsenwinkel in de buurt. De fietsenmaker monteert dan de fiets, zodat die meteen te gebruiken is door de klant.

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.