Sterke groei voor autosector in eerste helft 2016 | RetailDetail

Sterke groei voor autosector in eerste helft 2016

Sterke groei voor autosector in eerste helft 2016

In de eerste helft van 2016 is de omzet van de auto- en motorsector met 7,5% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Dat is de sterkste groei in de eerste zes maanden van het jaar sinds 2011.

Toename ondernemersvertrouwen

De sterke groei werd ondersteund door alle deelbranches, maar de grootste groei was te vinden bij de bedrijfswagens: darvan werden er in de eerste helft van 2016 15% meer verkocht. De autoservicebedrijven zagen hun omzet met 8% stijgen, de grootste halfjaarlijkse sprong in veertien jaar. Dat blijkt uit cijfers van het CBS. Ook de verkoop van personenauto’s, de grootste markt binnen de autosector, ging met 7% omhoog. Dat is de hoogste omzetgroei sinds 2000.

 

Die positieve cijfers hebben ook hun effect op het ondernemersvertrouwen: dat stond aan het begin van het tweede kwartaal nog op -0,9, maar steeg sterk naar 4,0 bij de start van het derde kwartaal. Ondernemers zijn wel minder optimistisch over de omzetontwikkeling in het derde kwartaal.

 

Ook het aantal openstaande vacatures in de sector stijgt spectaculair. In het tweede kwartaal nam het aantal openstaande vacatures met 800 toe naar in totaal 2.600. Dat is het hoogste sinds het derde kwartaal van 2008.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Bol.com gaat fietsen rijklaar aanbieden in fysieke fietsenwinkels

07/03/2018

Nederlandse klanten die bij bol.com een fiets van het merk Union bestellen, kunnen die voortaan rijklaar ophalen bij een fietsenwinkel in de buurt. De fietsenmaker monteert dan de fiets, zodat die meteen te gebruiken is door de klant.

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.