Tankstations zagen uitgaven aan food dalen | RetailDetail

Tankstations zagen uitgaven aan food dalen

Tankstations zagen uitgaven aan food dalen

Het afgelopen jaar daalde het percentage aankopen van eten en drinken bij tankstations met -5,8%. Mannen zijn wel nog steeds verreweg de grootste groep kopers bij tankstations: van de aankopen wordt 70% gedaan door mannen.

 

 

Koffie is geplande aankoop

Dit blijkt uit het Nationaal Petrol Onderzoek, het rapport van Foodstep, met een jaarlijkse meting onder 12.000 consumenten over het bezoekgedrag aan bemande en onbemande tankstations in Nederland.

 

 

Koffie is met 55% nog steeds het meest verkochte drankje aan de snelweg. Koffie wordt veelal gepland gekocht, cola is daarentegen voor ongeveer de helft van de keren een impulsaankoop. Ook energiedranken zijn populair, met name bij kopers onder de 35 jaar.

 

Kant-en-klaar broodje en chocolade

Bij de etenswaren is het kant-en-klare belegde broodje nog steeds de meest verkochte voeding in de tankstations. Kant-en-klare maaltijden worden vooral door de 45-plussers (87%) gekocht. Snacks zijn vooral bij mannen in trek, maar vrouwen kopen in verhouding weer relatief vaker friet.

 

Chocolade is het favoriete tussendoortje aan de snelweg, terwijl aan de niet-snelwegstations snoep en suikerwerk het meest over de toonbank gaan. Opvallend bij de tussendoortjes, is dat jongeren vaak voor een hartig tussendoortje gaan en ouderen juist relatief vaak ijs en gebak kopen.

 

 

Bezoek en koop dalen

Het bezoek aan het tankstation daalde in 2015/2014 weliswaar met 2,5% ten opzichte van 2014/2013. Hoewel de daling vorig jaar groter was, wisten tankshops toen met minder bezoekers toch meer mensen tot een aankoop te verleiden (destijds +1%). Dit jaar is er ook in het aantal kopers een daling te zien van 10%.

 

 

Op kleine niet-snelweglocaties blijft de trend naar onbemande stations doorzetten, terwijl ‘high-traffic’-locaties juist een uitbouw van producten en diensten laten zien. 

 

Het Nationaal Petrol Onderzoek is verkrijgbaar via www.foodstep.nl.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Bol.com gaat fietsen rijklaar aanbieden in fysieke fietsenwinkels

07/03/2018

Nederlandse klanten die bij bol.com een fiets van het merk Union bestellen, kunnen die voortaan rijklaar ophalen bij een fietsenwinkel in de buurt. De fietsenmaker monteert dan de fiets, zodat die meteen te gebruiken is door de klant.

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.