Toyota en VW stappen in digitale allianties | RetailDetail

Toyota en VW stappen in digitale allianties

Toyota en VW stappen in digitale allianties

Na Opel-moeder GM vorig jaar hebben nu ook ’s werelds twee grootste autobedrijven ‑ Toyota en Volkswagen ‑ een alliantie gesloten met een digitaal taxiplatform. De autosector lijkt meer en meer in te zetten op een toekomst waarbij mensen geen auto meer bezitten.

 

Toyota & Uber

Toyota investeert een niet nader genoemd bedrag in het digitale taxiplatform Uber. De Japanse autobouwer zal onder meer tegen speciale tarieven auto’s leasen aan chauffeurs die de app van Uber gebruiken.

 

"Het delen van ritten heeft grote potentie voor de toekomst van mobiliteit", liet Toyota-manager Shigeki Tomoyama weten in een verklaring. "Door deze samenwerking met Uber willen we nieuwe manieren ontdekken voor het leveren van veilige, gemakkelijke en aantrekkelijke mobiliteitsdiensten voor consumenten.”

 

Beide bedrijven zijn ook van plan “kennis uit te wisselen en elkaars research aan te vullen” bij de ontwikkeling van autonome voertuigen en digitale diensten.

 

Volkswagen en Gett

Toyota kwam met het nieuws op de proppen net op de dag dat ook die andere autogigant, het Duitse Volkswagen, een deal bekendmaakte met de in Tel Aviv gebaseerde concurrent van Uber, Gett. De Duitsers pompen 300 miljoen dollar in de Israëlische start-up die behalve in zijn thuisland ook al actief is in het Verenigd Koninkrijk, Rusland en New York City. “We willen tegen 2025 een van de grootste leveranciers van mobiliteit ter wereld worden”, zei Mattias Müller, de CEO van VW.

 

Eerder investeerde ook General Motors al 500 miljoen dollar in Lyft, dat in de Verenigde Staten de grootste concurrent is van Uber. De interesse van autogiganten voor digitale taxiplatformen hoeft niet te verbazen: begin dit jaar wees een studie bij 16.000 mensen nog uit dat de consument autobezit niet langer als een noodzaak ziet.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Bol.com gaat fietsen rijklaar aanbieden in fysieke fietsenwinkels

07/03/2018

Nederlandse klanten die bij bol.com een fiets van het merk Union bestellen, kunnen die voortaan rijklaar ophalen bij een fietsenwinkel in de buurt. De fietsenmaker monteert dan de fiets, zodat die meteen te gebruiken is door de klant.

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.