Volkswagen betaalt nog eens 4 miljard in dieselgate

Volkswagen betaalt nog eens 4 miljard in dieselgate

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten nogmaals een schikking getroffen naar aanleiding van het schandaal rond het gebruik van sjoemelsoftware, waardoor dieselmotoren zuiniger leken. Dit keer moet VW 4 miljard euro overschrijven.

Boete groter dan verwacht

Volkswagen heeft nu schuldig gepleit aan overtredingen van Amerikaanse wetten, met name aan samenzwering, obstructie van de rechtsgang en het gebruik van valse verklaringen en een schikking getroffen met het Amerikaanse ministerie van Justitie. Dat ministerie maakt wel meteen bekend dat zes kaderleden van Volkswagen worden aangeklaagd voor hun rol in het schandaal. Zij worden verdacht van samenzwering om de Verenigde Staten en de consument te misleiden en het overtreden van de milieuwetgeven.

 

De boete is volgens Volkswagen groter dan het zelf had begroot: vorige week was nog een bedrag naar buiten gekomen dat ongeveer de helft was. De exacte gevolgen voor de jaarcijfers van 2016 kunnen volgens het bedrijf nog niet worden vastgesteld.

 

Volkswagen had eerder ook al een deal gesloten rond een aantal maatregelen in de Verenigde Staten, die hen toen ook al meer dan 14 miljard euro kostten.

 

Volkswagen kwam in september 2015 in opspraak, toen bleek dat het software had gebruikt om de resultaten van milieutesten bij een aantal dieselwagens te vervalsen. Die leken zo milieuvriendelijker dan ze eigenlijk waren bij het normaal gebruik op de baan.