Volkswagen opnieuw grootste automaker | RetailDetail

Volkswagen opnieuw grootste automaker

Volkswagen opnieuw grootste automaker

Autobouwer Volkswagen heeft zijn grote concurrent Toyota van de troon gestoten en heeft voor het eerst in vier jaar opnieuw het meeste wagens verkocht. Dat is opvallend in de nasleep van het schandaal met de sjoemelsoftware.

Grotere groei bij Volkswagen

Volkswagen verkocht in 2016 10,3 miljoen auto’s, 3,8% meer dan een jaar eerder. Het Japanse Toyota strandde op slechts 10,2 miljoen wagens, een groei van amper 0,2%. Volkswagen profiteerde vooral sterk van een groeiende vraag in China, terwijl Toyota het moeilijk heeft op de Amerikaanse markt. China is Volkswagens grootste markt met bijna 39% van de wereldwijde verkopen, maar dit jaar loopt er wel een gunstige belastingregeling af voor Volkswagen.

 

Daarnaast moeten beide merken rekening houden met de grillen van president Donald Trump, die hoge importtaksen wil invoeren voor producten uit het buitenland. Dat zou vooral voor Toyota, waar de Verenigde Staten een belangrijke markt is, een probleem kunnen vormen.

 

De koppositie van Volkswagen is het laatste wapenfeit van Martin Winterkorn, de topman die onlangs opstapte bij het bedrijf in de nasleep van het dieselschandaal. Hij besloot tien jaar geleden om zwaar in te zetten op de verkoop in China en de verdere uitbouw van de merken Audi en Porsche. Die strategie werpt duidelijk zijn vruchten af.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Bol.com gaat fietsen rijklaar aanbieden in fysieke fietsenwinkels

07/03/2018

Nederlandse klanten die bij bol.com een fiets van het merk Union bestellen, kunnen die voortaan rijklaar ophalen bij een fietsenwinkel in de buurt. De fietsenmaker monteert dan de fiets, zodat die meteen te gebruiken is door de klant.

Eigenaars C&A denken aan verkoop aan Chinese investeerders

15/01/2018

De Nederlandse familie Brenninkmeijer bekijkt volgens het Duitse weekblad Der Spiegel de mogelijkheid om kledingketen C&A van de hand te doen. Daarbij komt het bedrijf mogelijk in Chinese handen.

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

Krijgt smartphonemaker HTC een nieuwe eigenaar?

28/08/2017

Het Taiwanese technologiebedrijf HTC is mogelijk op zoek naar een nieuwe eigenaar. Het bedrijf heeft het immers steeds moeilijker om te concurreren met andere bedrijven in de sector.