Volkswagen stopt met verkoop dieselwagens in VS na schandaal

Volkswagen stopt met verkoop dieselwagens in VS na schandaal

Het Duitse Volkswagen heeft dit weekend bekend gemaakt dat enkele honderdduizenden van zijn auto's in de Verenigde Staten opnieuw naar de garage moeten omdat ze niet zouden voldoen aan de Clean Air Act.

Wetgeving omzeilen

De Clean Air Act beperkt de schadelijke stoffen die een wagen kan uitstoten en om te voldoen aan die voorwaarden hebben bepaalde modellen van Volkswagen en Audi technologie aan boord die de uitstoot beperkt. Dat gaat echter wel ten koste van de prestaties en dus zorgde VW ervoor dat de technologie enkel in werking trad tijdens controles.

 

De Amerikaanse milieudienst EPA is nu echter op de hoogte van de fraude en dus moeten alle betrokken auto's terug naar de garage. Bovendien kan Volkswagen per auto een boete van 37.500 dollar krijgen, goed voor een totaalbedrag van maar liefst 18 miljard dollar (16 miljard euro).

 

In de nasleep van het schandaal heeft Volkswagen nu besloten om te stoppen met de verkoop van dieselwagens met viercilindermotoren in de Verenigde Staten. Dat is een flinke klap voor het bedrijf, dat vorig jaar nog besloot om miljarden te investeren in de Amerikaanse automarkt. Net die dieselauto's moesten een belangrijke rol spelen in die plannen. Ze zijn nu immers al goed voor 25 procent van de verkoop van VW in de Verenigde Staten.

 

Tags: