VW-fraude: geen 500.000, maar elf miljoen auto's betrokken

VW-fraude: geen 500.000, maar elf miljoen auto's betrokken

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft wereldwijd minstens elf miljoen auto's uitgerust met de software die de uitstoot van schadelijke stoffen (enkel) beperkt tijdens laboratoriumtests en zorgt zo voor een zelden geziene crisis in de autowereld.

Elf miljoen auto's sjoemelen

De bal ging in de Verenigde Staten aan het rollen door 482.000 auto's met de software, maar inmiddels blijkt dat wereldwijd zeker elf miljoen auto's van het concern ermee werden uitgerust. Alle betrokken wagens, van allerhande merken binnen de VW-groep, hebben dieselmotoren van het type EA 189. De groep pleit nu schuldig en zegt 'op volle snelheid' te werken om de 'onregelmatigheden' uit te klaren.

 

Het concern stelt ook dat de nieuwe diesels van de groep voldoen aan de wettelijke milieuverplichtingen, en dat het al minstens 6,5 miljard euro opzij zal zetten voor mogelijke boetes. Of dat zal volstaan is maar zeer de vraag, want in de VS alleen al zou het kunnen gaan om 18,1 miljard dollar (16,3 miljard euro) aan boetes. Hoe hoog de boetes in onder andere de EU, Azië en Australië kunnen oplopen, is momenteel nog niet geweten.

 

Inmiddels begint de zaak meer en meer uitlopers te krijgen: niet alleen zag de Volkswagen-groep op enkele dagen al bijna de helft van zijn beurswaarde in rook opgaan, maar bovendien delen ook andere autoconstructeurs (zij het minder) in de klappen. In Duitsland reageerde een gealarmeerde bondskanselier Angela Merkel al door totale openheid te vragen, uit schrik dat het kwaliteitslabel Made in Germany in zijn geheel zou lijden onder de zaak.

Tags: