VW-fraude: geen 500.000, maar elf miljoen auto's betrokken | RetailDetail

VW-fraude: geen 500.000, maar elf miljoen auto's betrokken

VW-fraude: geen 500.000, maar elf miljoen auto's betrokken

De Duitse autobouwer Volkswagen heeft wereldwijd minstens elf miljoen auto's uitgerust met de software die de uitstoot van schadelijke stoffen (enkel) beperkt tijdens laboratoriumtests en zorgt zo voor een zelden geziene crisis in de autowereld.

Elf miljoen auto's sjoemelen

De bal ging in de Verenigde Staten aan het rollen door 482.000 auto's met de software, maar inmiddels blijkt dat wereldwijd zeker elf miljoen auto's van het concern ermee werden uitgerust. Alle betrokken wagens, van allerhande merken binnen de VW-groep, hebben dieselmotoren van het type EA 189. De groep pleit nu schuldig en zegt 'op volle snelheid' te werken om de 'onregelmatigheden' uit te klaren.

 

Het concern stelt ook dat de nieuwe diesels van de groep voldoen aan de wettelijke milieuverplichtingen, en dat het al minstens 6,5 miljard euro opzij zal zetten voor mogelijke boetes. Of dat zal volstaan is maar zeer de vraag, want in de VS alleen al zou het kunnen gaan om 18,1 miljard dollar (16,3 miljard euro) aan boetes. Hoe hoog de boetes in onder andere de EU, Azië en Australië kunnen oplopen, is momenteel nog niet geweten.

 

Inmiddels begint de zaak meer en meer uitlopers te krijgen: niet alleen zag de Volkswagen-groep op enkele dagen al bijna de helft van zijn beurswaarde in rook opgaan, maar bovendien delen ook andere autoconstructeurs (zij het minder) in de klappen. In Duitsland reageerde een gealarmeerde bondskanselier Angela Merkel al door totale openheid te vragen, uit schrik dat het kwaliteitslabel Made in Germany in zijn geheel zou lijden onder de zaak.

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Uitstel van betaling voor fietswinkels Hans Struijk

27/06/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk, die recent door de Belgische eigenaar Fiets! te koop werd gezet, heeft geen investeerder gevonden en zit daardoor in zware financiële problemen.

Fiets! zet Hans Struijk Fietsen in de etalage

23/05/2018

De Nederlandse keten van fietsenwinkels Hans Struijk staat te koop. Fiets!, sinds 2015 de Belgische eigenaar, herstructureert en stopt met de buitenlandse activiteiten. 

Bol.com gaat fietsen rijklaar aanbieden in fysieke fietsenwinkels

07/03/2018

Nederlandse klanten die bij bol.com een fiets van het merk Union bestellen, kunnen die voortaan rijklaar ophalen bij een fietsenwinkel in de buurt. De fietsenmaker monteert dan de fiets, zodat die meteen te gebruiken is door de klant.

Alibaba gaat auto’s verkopen uit een automaat

19/12/2017

Een auto aanschaffen moet even simpel worden als een blikje frisdrank kopen, vindt Alibaba-baas Jack Ma. De Chinese retailer heeft concrete plannen om auto’s te verkopen uit gigantische automaten.

Dyson gaat elektrische auto’s maken

27/09/2017

Wie Dyson zegt, die denkt voornamelijk aan stofzuigers. Daar komt binnen enkele jaren mogelijk verandering in, want het bedrijf wil zich vanaf 2020 storten op de markt van de elektrische auto’s.

“Benzine en diesel vanaf 2035 verdwenen”

14/07/2017

In een nieuw rapport voorspellen onderzoekers van ING dat er vanaf 2035 geen wagens meer geproduceerd zullen worden die rijden op diesel of benzine. Volgens het rapport zal elektrisch rijden binnenkort al goedkoper zijn dan met een traditionele motor.