Spontane staking uitgebroken bij Brico | RetailDetail

Spontane staking uitgebroken bij Brico

Spontane staking uitgebroken bij Brico
Foto: Brico

Afgelopen zaterdag waren alle Brico-winkels in Brussel dicht, net als een aantal vestigingen in Vlaanderen en Wallonië. De medewerkers legden er spontaan het werk neer omdat de Brico in Molenbeek sluit.

 

Brico in Molenbeek sluit eind 2018

Vorige week kondigde de directie van Brico aan dat de bouwmarkt in Molenbeek eind dit jaar – op 24 december om precies te zijn – de deuren gaat sluiten. Het huurcontract van het pand loopt dan af en de eigenaar maken van de gelegenheid gebruik om de huurprijs naar boven te herzien: de huurprijs zou met 74.000 euro per jaar stijgen, meent Fabienne Meulemans van de Brusselse afdeling van bediendenvakbond SETCa. Te veel, vindt de Brico-directie, die besloot de winkel stop te zetten.

 

De Brico-medewerkers vinden het nieuws echter verontrustend. Vorig jaar is tussen de directie en de vakbonden een Back to Growth-plan afgesproken, waarin een reorganisatie met onder andere meer flexibiliteit en polyvalentie vanwege de werknemers werd overeengekomen. Daar stond tegenover dat Brico zich ertoe verbindt geen winkels meer te sluiten of in franchise onder te brengen tot mei 2020.

 

Oorlogsverklaring volgens de vakbonden

Het sluitingsnieuws is “een oorlogsverklaring ten opzichte van wat toen is onderhandeld”, verklaart Meulemans de stakingen van zaterdag aan RTBF. In Brussel bleven alle Brico’s zaterdagochtend dicht, in Vlaanderen bleven de Brico Plan-It in Antwerpen en de Brico-vestiging in Kapellen gesloten. Aan de Plan-It in Brugge werd een stakerspiket opgezet. In Wallonië legden medewerkers in de winkel in Bierges het werk neer.

 

De staking was niet gepland, maar wordt wel erkend door de vakbonden. Het vakbondsfront vraagt niet alleen garanties voor de 17 medewerkers van de Molenbeekse vestiging, maar ook dat er geen andere sluitingen meer volgen. Woensdag is er een verzoeningsvergadering met de directie voorzien. Voorlopig zijn er dan ook geen verdere vakbondsacties gepland. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Vernieuwde Gamma en Karwei slaan aan

23/05/2018

Intergamma, het moederbedrijf van doe-het-zelfketens Gamma en Karwei, kijkt terug op een sterk jaar: de omzet steeg in 2017 met 1,4 procent, maar vooral het bedrijfsresultaat ging erop vooruit. De vernieuwde winkelconcepten van de groep slaan aan.

Franchisenemer Bourrelier eist 100 miljoen van Intergamma

22/05/2018

Een nieuwe aflevering dient zich aan in het aanhoudende conflict tussen doe-het-zelfgroep Intergamma en z’n franchisenemer, de Franse familie Bourrelier. Die eist een aanzienlijke som kortingen en bonussen terug.

Hoog Catharijne ruilt Vishandel Volendam in voor TGI Fridays

24/04/2018

Vishandel Volendam trekt na 38 jaar weg uit Hoog Catharijne in Utrecht: de huurprijs is er te hoog en winkels moeten langer openblijven. Al vormt dat geen bezwaar voor grillketen TGI Fridays, die er net haar eerste Nederlandse vestiging opende. 

Carpetright sluit 1 op 5 winkels in het VK

13/04/2018

Carpetright, dat het afgelopen jaar terechtkwam in een neerwaartse spiraal, moet een vijfde van zijn winkels in thuisland Groot-Brittannië sluiten om het hoofd boven water te houden. Zo’n 300 mensen verliezen hun job bij de tapijtwinkelketen.

Minder doe-het-zelfwinkels ondanks omzetgroei

12/04/2018

Steeds meer Nederlanders gaan thuis zelf aan de slag, maar het aantal doe-het-zelfwinkels waar ze terechtkunnen neemt af. De winkels die blijven, noteren wel al vier jaar op rij een mooie omzetgroei, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Bakker.com start door als e-commerceplatform en fulfilmentpartner

09/04/2018

Bakker.com, het voormalige postorderbedrijf voor tuinartikelen, maakt een doorstart. Een team ondernemers neemt op initiatief van de Globitas het bedrijf over en wil er zowel een consumentenplatform als fulfilmentpartner van maken.