Spontane staking uitgebroken bij Brico | RetailDetail

Spontane staking uitgebroken bij Brico

Spontane staking uitgebroken bij Brico
Foto: Brico

Afgelopen zaterdag waren alle Brico-winkels in Brussel dicht, net als een aantal vestigingen in Vlaanderen en Wallonië. De medewerkers legden er spontaan het werk neer omdat de Brico in Molenbeek sluit.

 

Brico in Molenbeek sluit eind 2018

Vorige week kondigde de directie van Brico aan dat de bouwmarkt in Molenbeek eind dit jaar – op 24 december om precies te zijn – de deuren gaat sluiten. Het huurcontract van het pand loopt dan af en de eigenaar maken van de gelegenheid gebruik om de huurprijs naar boven te herzien: de huurprijs zou met 74.000 euro per jaar stijgen, meent Fabienne Meulemans van de Brusselse afdeling van bediendenvakbond SETCa. Te veel, vindt de Brico-directie, die besloot de winkel stop te zetten.

 

De Brico-medewerkers vinden het nieuws echter verontrustend. Vorig jaar is tussen de directie en de vakbonden een Back to Growth-plan afgesproken, waarin een reorganisatie met onder andere meer flexibiliteit en polyvalentie vanwege de werknemers werd overeengekomen. Daar stond tegenover dat Brico zich ertoe verbindt geen winkels meer te sluiten of in franchise onder te brengen tot mei 2020.

 

Oorlogsverklaring volgens de vakbonden

Het sluitingsnieuws is “een oorlogsverklaring ten opzichte van wat toen is onderhandeld”, verklaart Meulemans de stakingen van zaterdag aan RTBF. In Brussel bleven alle Brico’s zaterdagochtend dicht, in Vlaanderen bleven de Brico Plan-It in Antwerpen en de Brico-vestiging in Kapellen gesloten. Aan de Plan-It in Brugge werd een stakerspiket opgezet. In Wallonië legden medewerkers in de winkel in Bierges het werk neer.

 

De staking was niet gepland, maar wordt wel erkend door de vakbonden. Het vakbondsfront vraagt niet alleen garanties voor de 17 medewerkers van de Molenbeekse vestiging, maar ook dat er geen andere sluitingen meer volgen. Woensdag is er een verzoeningsvergadering met de directie voorzien. Voorlopig zijn er dan ook geen verdere vakbondsacties gepland. 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Intergamma rondt overname grootste franchisenemer af

18/07/2018

De Intergamma-groep boven Gamma en Karwei heeft de overname afgerond van zijn grootste franchisenemer, Van Neerbos Groep. De overname was in februari al getekend, maar moest nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. 

Intergamma stelt Sebastiaan de Jong aan als CCO

06/07/2018

Sebastiaan de Jong vervoegt eind dit jaar de directie van Intergamma. De 44-jarige zal er vanaf oktober als commercieel directeur mee de verantwoordelijkheid dragen over Gamma Nederland, Gamma België en Karwei.

Men at Work legt boeken neer: failliet verklaard

26/06/2018

De Nederlandse modeketen Men At Work is failliet: het uitstel van betaling dat de multimerkenretailer kreeg, is al na amper twee dagen omgezet in een faillissement. 425 mensen verliezen hun baan, over het lot van de Belgische winkels is nog niets geweten.

Stevent Men at Work op faillissement af?

22/06/2018

De Nederlandse denim- en streetwearketen Men at Work zit in financiële moeilijkheden: ze sluit haar webshop en ook voor de fysieke winkels dreigt mogelijk de sluiting.

Duizenden retailjobs in gevaar bij House of Fraser en Poundworld

07/06/2018

In de Britse retailsector dreigt opnieuw een sociaal bloedbad. Warenhuisketen House of Fraser sluit 31 winkels en schrapt ruim 6.000 banen. Discounter Poundworld staat op de rand van het bankroet als het niet snel een koper vindt.

Bristol herstructureert en sluit 20 winkels

31/05/2018

Het gaat niet zo goed bij Euro Shoe Group als de Limburgse schoenengroep liet uitschijnen: in plaats van 100 winkels te openen gaat de groep er 20 sluiten. Ook de ombouw van de Shoe Discount-winkels naar Bristol is vertraagd.