Aandeelhouders in opstand bij Kingfisher

Foto: Imran's Photography / Shutterstock.com

De aandeelhouders van doe-het-zelfgroep Kingfisher (met ketens als B&Q en Brico Dépôt) protesteren tegen de vertrekbonus van aftredend CEO Véronique Laury. Zij kreeg normaal 552.000 pond (610.000 euro) voor haar vertrek. 

 

Vertrekpremie te royaal?

24,19% van de investeerders in de bouwmarktgroep Kingfisher hebben zich op de aandeelhoudersvergadering gekant tegen de voorziene vertrekbonus voor CEO Laury, die in september wordt vervangen door de voormalige Carrefour China-topman Thierry Garnier. Nog een aantal andere aandeelhouders hebben zich onthouden tijdens de stemming.

 

Bovenop haar jaarverloning van 1,77 miljoen pond (1,9 miljoen euro), die al fors meer was dan de 1,58 miljoen pond van een jaar eerder, zou de topvrouw een premie van 552.000 pond krijgen. De investeerders argumenteren dat de premie niet strookt met de zwakke prestaties van het bedrijf. Laury was dan ook gevraagd om te vertrekken na vijf jaar aan het hoofd van de groep.

 

Nieuw voorstel 

Het verloningscomité zegt nu in gesprek te gaan met de investeerders, om te zien waar het schoentje precies knelt en hoe ze de situatie kunnen oplossen. "Volgens wat we begrijpen, gaan de bezorgdheden vooral over onze inschatting van de prestaties in het boekjaar 2018/19 en de daaraan vasthangende beloningen", reageert de doe-het-zelfgroep.

 

"We willen daarom heel graag luisteren na hoe we in de komende maanden de jaarlijkse verloningen en hun verhouding met de financiële prestaties op korte termijn kunnen laten evolueren", aldus het management. Binnen de zes maanden wil Kingfisher een nieuw voorstel klaar hebben.