Ook Vlaams gewest gaat gebruik Roundup verbieden | RetailDetail

Binnenkort verbod op verkoop Roundup aan particulieren

Binnenkort verbod op verkoop Roundup aan particulieren
(Shutterstock)

(update) Na de verwarring rond Roundup - particulieren zouden het niet meer mogen gebruiken, maar handelaars zouden het wel nog mogen verkopen - zet minister van Landbouw Willy Borsus (MR) de puntjes op de i. Hij laat weten dat hij binnenkort een besluit zal voorleggen dat zowel de verkoop als het gebruik van Roundup en een reeks andere herbiciden, bestemd voor particulieren, verbiedt.

Al langer in opspraak

De voorbije dagen ontstond flink wat ophef over de manier waarop Monsanto wetenschappelijke studies zou hebben beïnvloed en wetenschappers voor zijn kar zou hebben gespannen om te voorkomen dat zijn onkruidverdelger Roundup ‑ en dan vooral het bestanddeel glyfosaat ‑ als kankerverwekkend zou worden bestempeld. Dat moet blijken uit gelekte interne mails van de Amerikaanse chemiereus. Monsanto spreekt van “ongegronde aantijgingen in de media” en verwijst naar recente wetenschappelijke beoordelingen.

 

Tot er wetenschappelijke duidelijkheid bestaat over de gezondheidsrisico’s wil deelstaatminister van Natuur en Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) het gebruik van dit product door particulieren verbieden. In Wallonië is dat sinds 1 juni van vorig jaar al het geval. Wellicht wordt het verbod eind volgende week ook bij ons van kracht.

 

In beide gewesten geldt het gebruiksverbod enkel voor particulieren. De landbouwers, in Vlaanderen goed voor zo’n 90% van het totale glyfosaatgebruik, ontspringen de dans omdat zij aan strengere regels gebonden zijn. De minister liet weten dat zij de verkoop van het product niet kan verbieden: “Vlaanderen is niet bevoegd om de verkoop van iets te verbieden, enkele de federale regering kan dat”, zei Schauvliege.

 

Ook federaal verbod op komst

In een persbericht heeft federaal minister Borsus nu laten weten dat hij werkt aan een besluit "dat het op de markt brengen en dus het gebruik verbiedt van herbiciden bestemd voor particulieren, met uitzondering van biopesticiden en basisstoffen zoals azijn". Ook de zogeheten "CMR2-producten" zullen niet langer verkocht mogen worden. Dat zijn herbiciden, insecticiden en fungiciden waarvan bekend is dat ze mogelijk kankerverwekkende of mutagene effecten hebben of dat ze een impact hebben op de vruchtbaarheid of de ontwikkeling van het ongeboren kind. Voor professionelen komt er geen verkoopverbod, benadrukte de minister.

 

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Intergamma rondt overname grootste franchisenemer af

18/07/2018

De Intergamma-groep boven Gamma en Karwei heeft de overname afgerond van zijn grootste franchisenemer, Van Neerbos Groep. De overname was in februari al getekend, maar moest nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten. 

Intergamma stelt Sebastiaan de Jong aan als CCO

06/07/2018

Sebastiaan de Jong vervoegt eind dit jaar de directie van Intergamma. De 44-jarige zal er vanaf oktober als commercieel directeur mee de verantwoordelijkheid dragen over Gamma Nederland, Gamma België en Karwei.

Vernieuwde Gamma en Karwei slaan aan

23/05/2018

Intergamma, het moederbedrijf van doe-het-zelfketens Gamma en Karwei, kijkt terug op een sterk jaar: de omzet steeg in 2017 met 1,4 procent, maar vooral het bedrijfsresultaat ging erop vooruit. De vernieuwde winkelconcepten van de groep slaan aan.

Franchisenemer Bourrelier eist 100 miljoen van Intergamma

22/05/2018

Een nieuwe aflevering dient zich aan in het aanhoudende conflict tussen doe-het-zelfgroep Intergamma en z’n franchisenemer, de Franse familie Bourrelier. Die eist een aanzienlijke som kortingen en bonussen terug.

Minder doe-het-zelfwinkels ondanks omzetgroei

12/04/2018

Steeds meer Nederlanders gaan thuis zelf aan de slag, maar het aantal doe-het-zelfwinkels waar ze terechtkunnen neemt af. De winkels die blijven, noteren wel al vier jaar op rij een mooie omzetgroei, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Bakker.com start door als e-commerceplatform en fulfilmentpartner

09/04/2018

Bakker.com, het voormalige postorderbedrijf voor tuinartikelen, maakt een doorstart. Een team ondernemers neemt op initiatief van de Globitas het bedrijf over en wil er zowel een consumentenplatform als fulfilmentpartner van maken.