Brico en Brico Planit vernieuwen winkelformules | RetailDetail

Brico en Brico Planit vernieuwen winkelformules

Brico en Brico Planit vernieuwen winkelformules
Brico Planit Ternat

Doe-het-zelfketen Brico kiest voor een differentiatiestrategie met drie winkelformats en investeert miljoenen euro’s in een renovatie van het hele winkelnetwerk, aan een ritme van vijf à zes winkels per jaar.

 

Multiformaatstrategie

In Ternat heropent de retailer een 12.000 m² grote Brico Planit, een nieuwbouw waarmee een investering van wel vijf miljoen euro gepaard gaat. In Zaventem heropent een volledig heringerichte Brico, een investering van anderhalf miljoen euro. Bovendien lanceert het merk een nieuwe huisstijl met herkenbare logo’s. Ook de websites krijgen een nieuw jasje. Hiermee start een volgende fase in de vernieuwingsoperatie die Maxeda een jaar geleden lanceerde.

 

De groep streeft naar vereenvoudiging en gaat voortaan voor twee grote merken, namelijk Brico in België en Praxis in Nederland, aldus Ralph Berteaux. Beide merken voeren een multiformaatstrategie, wat concreet betekent dat het merk Brico drie formules overkoepelt. Brico Planit is de bestemmingswinkel voor grote projecten, met experts op elk domein. Brico is de buurtwinkel met een ‘multispecialistisch’ aanbod, en Brico City is de kleine winkel om de hoek met een basisassortiment voor snelle aankopen. De ene overgebleven Briko Depot (in Fontaine-l'Évêque) zal dan ook de conversie naar Brico maken.

 

Groeistrategie

Wat zit er achter deze differentiatiestrategie? “De doe-het-zelfmarkt stagneert en kampt een beetje met een conversieprobleem”, zegt operationeel directeur Rudi Schautteet. “Veel klanten hebben wel de intentie om een project te starten, maar komen er uiteindelijk niet toe. We concurreren soms om het budget van de klant met andere sectoren: ga ik de living schilderen of koop ik een nieuwe iPhone? Als marktleider opteren we voor een groeistrategie om klanten sneller over te halen hun project te realiseren.”

 

De winkel in Ternat focust op grote projecten en heeft wel 50.000 referenties in huis, waarvan 6.000 nieuwe. Met een overzichtelijk, warm en zacht ogend interieur hoopt de retailer een vrouwelijker publiek aan te spreken, want vaak is het toch de vrouw die het initiatief lanceert om de woning te renoveren. Speerpuntafdelingen zijn badkamer en sanitair (meer dan 3.500 artikelen), vloerbedekking (400 artikelen), en buiteninrichting. Deze Planit is de eerste met een ‘drive in’ voor het afhalen en laden van omvangrijke goederen en van e-commerce bestellingen. E-commerce blijft wel beperkt in doe-het-zelf, maar ooit komt er een kantelmoment, verwacht Schautteet. “Online realiseren we vandaag slechts één tiende van wat onze Nederlandse collega’s omzetten.”

 

Na de vernieuwing van Zemst en Sint Denijs Westrem in 2017 staan voor de komende maanden ook nog reconversies op het programma in Drogenbos, Hasselt en Aarlen. Bovendien bouwt de retailer in Mont-Saint-Jean (Waterloo) een nieuwe Brico Planit tegen april 2019. Brico en Brico Planit hebben in België en Luxemburg nu 159 winkels (131 Brico, 16 Brico City, 1 Briko Depot en 11 Brico Planit) en stellen zo’n 3.000 mensen tewerk. Twaalf winkels hebben een oppervlakte van meer dan 8.000 m². De onderneming behoort tot de Maxeda DIY Group, die 387 winkels uitbaat in de Benelux.

Fotogalerij

Heeft u vragen of opmerkingen? Neem dan gerust contact op met de redactie​


Gerelateerde items

Minder doe-het-zelfwinkels ondanks omzetgroei

12/04/2018

Steeds meer Nederlanders gaan thuis zelf aan de slag, maar het aantal doe-het-zelfwinkels waar ze terechtkunnen neemt af. De winkels die blijven, noteren wel al vier jaar op rij een mooie omzetgroei, zo blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

Bakker.com start door als e-commerceplatform en fulfilmentpartner

09/04/2018

Bakker.com, het voormalige postorderbedrijf voor tuinartikelen, maakt een doorstart. Een team ondernemers neemt op initiatief van de Globitas het bedrijf over en wil er zowel een consumentenplatform als fulfilmentpartner van maken. 

"Bouwmarkt Hornbach het goedkoopst"

28/03/2018

De Nederlandse Consumentenbond wijst Hornbach opnieuw aan als de meest voordelige bouwmarkt van Nederland. De prijzen van doe-het-zelfartikelen blijken bij de Duitse bouwmarktketen gemiddeld 13% goedkoper dan bij de concurrenten.

Hornbach groeit boven de vier miljard euro omzet

23/03/2018

De Duitse bouwmarktketen Hornbach haalde in zijn vorige boekjaar, dat 28 februari afliep, meer dan vier miljard euro omzet. De totale omzetgroei bedroeg 5,1%: in Nederland was er dubbelcijferige groei, de Duitse thuismarkt stagneert.

Intergamma koopt Ierse franchisenemer uit

08/03/2018

De verkoopsovereenkomst tussen Intergamma en de CRH-groep is een feit. Het moederbedrijf van Gamma en Karwei zal voortaan meer dan de helft van zijn bouwmarkten, waarvan twintig in ons land, zelf beheren.

Intergamma splitst in twee groepen

09/02/2018

De overname van de winkels van CRH bij Intergamma heeft ervoor gezorgd dat de doe-het-zelfgroep zich in twee stukken heeft gesplitst. Acht aandeelhouders die niet akkoord zijn met de overname gaan immers voortaan hun eigen weg.